– Det som blir dramatiskt är själva tajmingen. För det ger ju ett lite manipulerande intryck att man just nu vill ändra reglerna för hur man röstar i riksdagen. Det ger ett lite desperat intryck att man så här sent inleder de här förhandlingarna, säger Tommy Möller i SVT:s Aktuellt. Han tror inte att partierna kommer att kunna undvika nyval.
– Det skulle ge ett lite ryckigt och konstigt intryck.
– Jag tycker att man skulle ha gjort det för länge sedan. Jag tycker att det är viktigt att man har inskrivet i riksdagsordningen hur man ska rösta i sina voteringar.
Tommy Möller anser att partierna bara ska få rösta en gång på ett budgetförslag. I omröstningen i början av månaden, då regeringens budget föll, röstade Sverigedemokraterna först på sin egen budget och därefter på Alliansens, vilket ledde till att regeringens budget föll och statsminister Stefan Löfven utlyste nyval.
Praxis blir regel
– Man röstar en gång, och har man röstat på ett förlorande förslag får man inte delta i huvudomröstningen. Det är den praxis vi har haft i riksdagen i många år och som inte gäller längre i och med Sverigedemokraternas inträde.
En konsekvens av en regeländring som Tommy Möller ser är att blockpolitiken förstärks.
– Partierna har olika agendor. Socialdemokraterna vill bryta upp blockpolitiken. De borgerliga vill det inte. Med de här regeländringarna som diskuteras, som socialdemokratin varit lite ljumma inför, blir det defacto en förstärkning av blockpolitiken och dess möjligheter, säger Tommy Möller.
– Oavsett vad man tycker fungerar blockpolitik ganska väl när man kan få majoriteter. Nu har vi en helt ny situation med åtta partier, varav det tredje största, Sverigedemokraterna, vill ingen befatta sig med och då blir det väldigt svårt att få majoriteter.
Inga garantier
Tommy Möller tror att en regeländring i det korta pespektivet opinionsmässigt skulle gynna Sverigedemokraterna. Han varnar också för att det inte finns någon garanti för att de nya reglerna skulle fungera som de stora blocken har tänkt.
– Sverigedemokraterna kan ju lägga ett eget budgetförslag men inte rösta på det, utan spara sina röster till den stora voteringen.
”Bekräftar offerbilden”
En annan statsvetare Karl Loxbo, vid Linnéuniversitet i Växjö, tror att väljarna skulle se det som odemokratiskt om regelerna ändrades.
– Det vore direkt livsfarligt. Det skulle bara bekräfta offerbilden, att Sverigedemokraterna motarbetas av etablissemanget och de övriga partierna. Partiet skulle bara vinna på det, säger han.