Efter börsraset – Andreas tappade tredjedel av kontantinsatsen

Uppdaterad
Publicerad

Priserna på bostadsmarknaden faller. Analyser från Boverket visar att antalet köpare blivit färre, samtidigt som säljarna är fler i dag jämfört med samma period i fjol. Andreas, 25, är en av de som nu avvaktar med att köpa.

– Mina planer har fått omvärderas ganska rejält, säger han.

I coronautbrottes fotspår har efterfrågan på bostäder minskat och antalet försäljningar under utgångspris ökat i hela landet, allra mest i storstadsregionerna.

De senaste fyra veckorna har omkring var femte bostadsrättsförsäljning i Västra Götaland och Stockholms län skett under utgångspris, visar statistik från Hemnet.

– Det väldigt ovanligt att så många lägenheter säljs under utgångspris, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

– Detta är en tydlig effekt av en ganska nervös marknad där köparna inte är beredda att gå in i budgivningar på samma sätt som tidigare, säger han.

Mindre budgivning och färre budgivare

Hemnet är inte ensamma om att se tydliga tecken på att bostadsmarknaden börjar svalna av.

– Efterfrågan har dämpats. Vi ser det bland annat i att antalet försäljningar är färre, säger Tor Borg som är nationalekonom på statliga Boverket och fortsätter:

– När det gäller de försäljningar som görs är det mindre budgivning och färre budgivare, lägenheterna har också legat ute till försäljning lite längre och det är färre som säljs innan visning.

Ytterligare nedgångar väntas

Exakt hur mycket värdet på bostäderna har påverkats av coronakrisen är för tidigt att säga, bland annat på grund av eftersläpningar i statistiken.

Men pristappet syns i flera delar av landet och är, även på denna punkt, extra tydligt i storstadsregionerna.

– Det är absolut så att priserna har pressats nedåt, men om det är 1, 2, 3, 4 eller 5 procent är svårt att säga, säger Tor Borg.

Hur ser prognosen ut framåt?

– Det är svårt att säga att bostadsmarknaden inte ska påverkas ännu mer av det här. Däremot är det omöjligt att säga om priserna kommer gå ner exempelvis 5, 10 eller 20 procent framöver, säger han.

Hör Andreas berätta om sin situation i klippet högst upp i artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.