Om det har varit svårt för Örebrobostäder att hyra ut nyproducerade lägenheter med så kallade marknadshyror har det varit tvärtom när bolaget infört hyresrabatt. Köerna blev så långa att en del av lägenheterna fick lottas ut. En av dem som fick en lägenhet så var Angelica Björklund.
– Jag ställde min man och mig i kö och hade tur, säger hon.
– Det här var min maxgräns helt enkelt. Hade jag inte fått den här vet jag inte vad jag hade bott, säger hon.
”Absolut en smärtgräns”
Hon studerar i Örebro och pendlar varje helg till sin familj i Trollhättan. Därför var det viktigt för henne att hyran inte skulle vara för dyr. Även den rabatterade hyran 4.965 kronor i månaden låg på gränsen till vad hon klarar av.
Egentligen skulle hyran legat på 6.615 kronor i månaden för lägenheten på 45 kvadratmeter men då skulle stora delar av studiebidraget gått åt till hyran. Hon förstår inte vilka studenter som har råd med det.
– I min klass är det här i dyraste laget, säger hon
Och du hyr ändå med rabatt?
– Ja, så är det. Det här är absolut en smärtgräns. Det är det för mig som har en lite tryggare ekonomi än de som är tjugo år och studerar.
”Det måste finnas reserver”
Hon är fyrabarnsmamma och familjen har en god ekonomi tack vare att hennes man har ett välavlönat arbete. Ändå låg hennes maxgräns på en hyra på 5.000 kronor i månaden:
– Vi har ett hus som vi amorterar på. Det måste också finnas reserver om något händer. Det känns som om det är en osäker tillvaro som vi går till mötes. Vi behöver försäkra oss om att vi kan ro det i land om det händer något med maken eller barnen eller huset eller om bilen går sönder.
På frågan varför hon inte hellre satsar pengarna på en bostadsrätt svarar hon.
– Det är tveksamt. Kraschar bubblan kan ta väldigt många år innan man får tillbaka de pengar man investerat så det känns tryggare med en hyresrätt. Men man betalar ju inte en hyra till vilket pris som helst.