I måndags landade tre IS-kvinnor i Sverige. Foto: Fredrik Persson/TT

Anhållna IS-kvinnorna släppta – men misstankarna kvarstår

Uppdaterad
Publicerad

De två svenska IS-kvinnor som misstänks för krigsförbrytelser i Syrien har försatts på fri fot. Det uppger Åklagarmyndigheten på tisdagskvällen.

– Misstankarna kvarstår men åklagare har gjort bedömning att det inte finns någon anledning till fortsatt frihetsberövande, säger myndighetens presstjänst till SVT Nyheter.

Åklagarna har under dagen fattat beslut om att släppa de två kvinnorna, som anhölls under måndagen efter att de förhörts av polis i anslutning till att de landade på Arlanda.

”Skälet till besluten är en sammantagen bedömning av bevisläget och behovet av om det är nödvändigt för utredningarna att de är fortsatt frihetsberövade”, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Jag kan bekräfta att båda är släppta, de är inte längre frihhetsberövade. Men samtliga misstankar kvarstår, säger presstjänsten.

Enligt uppgift till SVT Nyheter är en av de två anhållna kvinnorna ursprungligen från Västsverige och misstänkt för krigsförbrytelse, folkmord och brott mot mänskligheten.

Barnen omhändertagna

SVT har varit i kontakt med kammaråklagare Hanna Lemoine vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, som avböjer att kommentera.

De två svenska IS-kvinnorna har återvänt till Sverige tillsammans med ytterligare en kvinna och deras totalt sex små barn. Detta efter att ha utvisats på livstid av det kurdiska självstyret i norra Syrien, som bevakar lägren al-Hol och Roj. Den tredje kvinnan, som inte misstänks för brott, har förhörts av polis.

I utvisningsbeslutet, som SVT har tagit del av, uppger det kurdiska självstyret att kvinnorna utgör ett säkerhetshot. De släpptes mot villkoret att svenska myndigheter officiellt hämtar dem och säkerställer att de utreds i Sverige, enligt uppgift till SVT.

Barnen till kvinnorna har omhändertagits av socialtjänsten enligt LVU, lagen om vård av unga. Det uppger Jonas Trolle, chef för Centrum mot våldsbejakande extremism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.