Foto: TT

Anna Kinberg Batra: Jag står pall

Publicerad
Analys ·

För moderatledaren Anna Kinberg Batra var huvuduppgiften med talet i Almedalen att visa väljare och partimedlemmar att hon står pall för trycket och är kvinnan att leda Moderaterna i nästa års valrörelse. Nu väntar sommarledigheten, men vänder inte opinionssiffrorna upp i höst kommer nya krav att ställas på hennes avgång.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Anna Kinberg Batra hade den något otacksamma uppgiften att avsluta Almedalsveckan. Sista söndagen har de flesta åkt hem från Gotland och Visbys gator är tämligen ödsliga. Men för Anna Kinberg Batra var talet ändå mycket viktigt. Hon har kritiserats och ifrågasatts och en rad olika mätningar om minskat stöd och förtroende har plågat henne under våren. För dem som tvivlar på hennes förmåga behövde hon visa att hon kan stå emot pressen och att hon är rätt ledare för partiet.

Kritiken mot henne har ju handlat mycket om att hon kastar ur sig en rad illa synkroniserade mindre viktiga politiska utspel. Talet handlade därför i huvudsak om redan kända ståndpunkter från partiet. Också för Moderaterna handlar det om att söka sig till rötterna för att övertyga väljare som flytt att vända tillbaka.

Almedalen 2017

LÄS MER: Anna Kinberg håller tal i Almedalen: ”Åk härifrån, Sverigehatare”

Integrationsplikt

Tre frågor har under våren lyfts som extra viktiga; integrationen, jobben och tryggheten. Det var också här hon i huvudsak uppehöll sig i talet. Hon talade bland annat om en skärpt integrationspolitik, en integrationsplikt, med krav att ta del av svenska värderingar och lära sig det svenska språket. Hon krävde fler enkla jobb. Hon avvisade kategoriskt de skattehöjningar som regeringen har aviserat och menade att dessa slår rakt mot ambitionen att få fler i jobb och därmed öka statens inkomster. Och så talade hon om tryggheten, bland annat om polisbrist och utsatta områden.

Vardagsbrotten var en annan fråga som lyftes av Moderatledaren. Hon krävde ett stopp för att polisanmälningar om vardagsbrott regelmässigt läggs ner, och underströk att straffen generellt måste skärpas.

Hotar hoppa av försvarssamtalen

Men moderatledaren talade också om försvaret, en av partiets gamla paradfrågor. Minst två miljarder kronor extra är Moderaternas krav för att fortsätta förhandla med regeringen om försvarsbudgeten. I annat fall lämnar Moderaterna förhandlingsbordet, var hennes besked.

I allt väsentligt kunde åhörarna känna igen sig i ett traditionellt moderat politiskt budskap. Om det leder till att väljarna belönar Moderaterna återstår förstås att se, men det är den väg partiledningen har valt. Sverigedemokraternas framgångar i svensk opinion har hittills slagit hårdast mot just Moderaterna och det är framför allt dessa väljare som partiet nu vill vinna tillbaka.

LÄS MER: Frågor och svar med Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra

Sjukvården stor fråga

Årets Almedalsvecka har handlat en hel del om integrationen och den stora utmaning som väntar med att integrera och skapa jobb för de många flyktingar som kommit till Sverige de senaste åren. En annan stor fråga i talen har varit välfärdspolitiken och sjukvården. Just sjukvården är också en allt viktigare fråga för väljarna.

Personliga partiledare

Samtidigt kan man notera att partiledarna blivit allt mer personliga i sina tal. De har exempelvis talat om olyckshändelser de råkat ut för, om sina barn och om sina föräldrar för att försöka underbygga egna politiska förslag. Personliga upplevelser och händelser i den innersta personliga kretsen används alltså allt oftare i den politiska argumentationen. Här har en tydlig förskjutning skett.

LÄS MER: Var tredje alliansväljare vill att Kinberg Batra avgår

Nazister i Visby

Den stora snackisen under Almedalsveckan var Nordiska Motståndsrörelsens närvaro i Visby. Många har vittnat om oro och rädsla inför de ökända nazisterna. NMR har också stört flera evenemang, men den som varit på plats på Gotland kan också konstatera att den inte tycks ha särskilt många anhängare. Ansvariga politiker i Visby har också meddelat att nästa år, alltså valåret 2018, kommer kommunen inte att upplåta plats åt NMR under Almedalsveckan.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Almedalen 2017

Mer i ämnet