Tisdagens besked från Centerpartiet innebär alltså att partiet nu är berett att gå in i skarpa förhandlingar med Socialdemokraterna. Trots buller och rökridåer ser regeringsfrågan alltså ut att röra på sig. Tidigare har även Liberalerna sagt sig vara beredda att förhandla. Stefan Löfven försöker anlägga en pragmatisk min och utlovar kompromissvilja.
Allt detta sammantaget innebär att de förhandlingar som nu inleds mycket väl kan mynna ut i en ny regering. Sannolikt då en socialdemokratisk minoritetsregering som samarbetar i riksdagen med Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.
Men Stefan Löfven gör klokt i att inte ta ut någon seger i förskott. Det är inte svårt att se en rad olika hinder för den regering han så hett eftertraktar.
”Arbetsrätten är helig för Socialdemokraterna”
Det handlar inte minst om de politiska skillnaderna, särskilt i förhållande till Centerpartiet. Socialdemokraterna och Centerpartiet är i vissa frågor varandras ideologiska motpoler. Där Annie Lööf vill ha avreglering vill Stefan Löfven ofta ha hårdare reglering. Det gäller exempelvis arbetsmarknaden, bostadsmarknaden och välfärden.
Ett av de första kraven Annie Lööf ställde för ett samarbete med Socialdemokraterna var slopade turordningsregler för en stor del av de svenska företagen. Men arbetsrätten är helig för Socialdemokraterna och enligt vad SVT Nyheter erfar har partiet här svarat blankt nej till Centerpartiets krav. När det gäller flera andra C-krav har Socialdemokraterna svarat svävande och utan att ge definitiva besked.
Skarpa förhandlingar – trots ”skambud”
Centerpartiet har kallat detta ”ett skambud” men är alltså ändå beredda att gå in i en skarp förhandling. Genom att göra det med ett högt tonläge försöker Annie Lööf pressa Löfven till fler politiska eftergifter. För att fullborda förflyttningen från Alliansen till ett samarbete med Socialdemokraterna kommer Centerpartiet att begära ett högt pris.
Det handlar också om att visa de egna väljarna att partiet driver en liberal politik och inte tänker vika ner sig för Socialdemokraterna.
Men det kan visa sig att det politiska priset blir för högt för Socialdemokraterna. Stora eftergifter inom jobbpolitik och ekonomisk politik riskerar att leda till att socialdemokratin imploderar och samtidigt förlorar väljare till Vänsterpartiet.
Dessutom riskerar Centerpartiets krav på en mer generös asylpolitik åter sätta fart på väljarströmmen till Sverigedemokraterna, vilket den socialdemokratiska partiledningen ser som ett reellt problem. Det är alltså en svår balansgång Löfven måste klara av för att landa på bägge fötterna efter dessa förhandlingar.
”Stefan Löfven har fler problem”
Stefan Löfven har dock fler problem än de sakpolitiska skillnaderna gentemot Centerpartiet och Liberalerna. Han måste också hålla Miljöpartiet på gott humör. Miljöpartiet har dessutom krävt att få sitta också i en ny regering, vilket särskilt Liberalerna motsätter sig.
Ytterligare ett potentiellt hinder är Vänsterpartiet. V-ledaren Jonas Sjöstedt deltar inte i några förhandlingar, men partiets röster är nödvändiga för att släppa fram Löfven som statsminister.
Jonas Sjöstedt har flera gånger krävt inflytande och hotat med att rösta nej till Löfven, men frågan är vilka alternativ han egentligen har. Röstar Sjöstedt nej till Löfven kan Ulf Kristersson åter dyka upp som statsministerkandidat, vilket knappast kan vara vad Sjöstedt önskar sig.
”Skulle han misslyckas är ett extraval en allt mer sannolik utväg”
På måndag nästa vecka ska Stefan Löfven redovisa sitt regeringsuppdrag för talmannen. Men det kan visa sig att han behöver mer tid.
Skulle även han misslyckas är ett extraval en allt mer sannolik utväg. Alternativet vore att Liberalerna och Centerpartiet plötsligt skulle acceptera att ge Sverigedemokraterna inflytande över en ny regering. Det har både Annie Lööf och Jan Björklund så hårt sagt nej till att de knappast kan ändra sig.
Slutsatsen blir därför att det eller de partier som mest fruktar ett nyval i slutändan kommer att vika ner sig i de förhandlingar som nu pågår.