Enligt Strandhäll håller ett regeringsbeslut på att skrivas fram, och om inget oplanerat inträffar kommer det att presenteras den 27 januari nästa år.
– Jag bedömer att ärendena är färdiga för ett avgörande inom kort, säger hon på en pressträff.
Men vilket beslut regeringen kommer att fatta i frågan vill klimatministern inte svara på.
– Det är inget som jag kommer att ta ställning till här i dag. Det är ett arbete som nu sker på departementet, säger Strandhäll.
Hot om misstroende
Liberalernas Nyamko Sabuni har tidigare sagt att regeringen har till Lucia på sig att fatta beslut om ett slutförvar för uttjänt kärnavfall. Hotet om misstroende, som övriga oppositionen öppnat för att stödja, har tidigare riktats mot klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) men nu ärvts av ersättaren Annika Strandhäll (S) sedan hon tillträdde på posten förra veckan.
Att onsdagens pressträff inte gav ett svar på vad beslutet i januari blir tror Strandhäll att oppositionen och berörda parter i frågan har överseende med.
– Det som har efterfrågats är ett besked kring en tidsplan och det är de planeringsförutsättningarna som vi nu ger de olika aktörerna. Det är någonting som har varit ganska oklart hittills, så jag är övertygad om att det kommer att välkomnas, säger Strandhäll.
Svar om mellanlagret
En annan fråga har handlat om utbyggnaden av det befintliga förvaret av låg- och medelaktivt radioaktivt avfall, kallat SFR. Det kommer redan innan jul, den 22 december, enligt Strandhäll.
– Det är viktigt för både Oskarshamn och Östhammars kommun, för SKB och övriga delar av branschen, säger hon.
SLUTFÖRVAR AV KÄRNAVFALL
Frågan om ett slutförvar har pågått sedan 2011 då Svensk Kärnbränslehantering lämnade in en ansökan om att få bygga ett slutförvar i Forsmark. Regeringen skickade sedan frågan på remiss. Sju år senare, 2018, meddelade Strålsäkerhetsmyndigheten att man godkänner ärendet. Mark- och miljödomstolen menade dock att säkerheten hos kopparkapseln som ska skydda kärnavfallet måste utvecklas.
Vattenfall har tidigare varnat för att mellanlagret för använt kärnbränsle i Oskarshamn kan bli fullt om ett par år vilket kan leda till att reaktorer kan tvingas stoppas. I våras valde regeringen att bryta ut frågan om mellanlagring av använt kärnbränsle från ärendet som gäller slutförvaringen.