Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Foto: TT

Anonyma bidrag till partier ska förbjudas

Uppdaterad
Publicerad

Utöka insynen till att gälla på kommun- och landstingsnivå och inför ett förbud mot anonyma bidrag över 2.240 kronor. Det är några av förslagen som presenterats i utredningen ”Ökad insyn i partiers finansiering – ett utbyggt regelverk”.

För två år sedan trädde lagen om insyn i politiska partiers finansiering på central nivå i kraft, men frågor om hur det skulle skötas på lokal och regional nivå berördes inte. Under tisdagseftermiddagen presenterades en utökning av regelverket när justitie- och migrationsminister Morgan Johansson tog emot utredningen av före detta justitieutskottet Marianne Elisaon.

– Sverige är ett av de länder som har minst problem med korruption. Det ska vi vara oerhört glada och stolta över. Men vi har blinda fläckar som vi borde ha rättat till för länge sedan, säger Morgan Johansson.

Förbud mot anonyma bidrag

Ett förslag som presenterades på tisdagseftermiddagen var att anonyma bidrag ska förbjudas. Förbudet ska gälla för partier, sidoorganisationer, kandidater, ledamöter och ersättare. Men om bidraget är under 2.240 kronor per år kan det vara anonymt.

– Vi försöker avdramatisera donationerna. Det behöver inte vara negativt att ta emot och man kan ha goda skäl för att inte vilja uppge sitt namn. Så det är ett undantag, säger Marianne Eliason.

Tidigare har politiska partier som tagit emot anonyma bidrag förlorat rätten till offentligt stöd. Det är en alldeles för sträng sanktion anser kommittén och föreslår därför att en möjlig sanktion ska vara mer proportionerlig. Men ingen siffra presenterades under presskonferensen.

Insynen ska gälla alla nivåer

Utredningen föreslår också att redovisningsskyldigheten ska utökas till att gälla för alla partier som deltar i val till landstingsfullmäktige, kommunfullmäktige eller Europaparlamentet. Samtliga ledamöter, ersättare, ideella föreningar och sidoorganisationer till politiska partier ska omfattas.

– Det blir lätt ihåligt om det inte gäller på alla nivåer. Men det finns närmare 25.000 ledamöter och ersättare. Det skulle bli otympligt om alla lämnade in. Därför har vi bestämt att om ens årliga intäkter efter offentligt stöd är under 22.400 kronor behöver man inte lämna någon redovisning, säger Marianne Eliason.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2018. Kammarkollegiet ska fortsätta se över att regelverket följs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.