Affärsidén med Flugsvamp 3.0 har varit att narkotika tas in i Sverige och sedan säljs inom landets gränser.
Den man som nu står åtalad för synnerligen grovt narkotikabrott ska ha varit ansvarig och administratör för sajten.
– På marknadsplatsen har det skett ett synnerligen stort antal överlåtelser av olika narkotiska preparat såsom benzodiazepiner, cannabispreparat, centralstimulantia, hallucinogener, opiater samt annan narkotika, säger senior åklagare Henrik Söderman som är förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.
”En komplicerad utredning”
Björn Eriksson, gruppchef på Nationella operativa avledningen, har lett arbetet med utredningen.
– Det var absolut en komplicerad utredning. Vi har haft många olika kompetenser involverade och det har tagit lång tid att utreda det här. Brott som sker på Darknet är svårutredda och det är det som är syftet, säger han till SVT Nyheter.
Använde kryptovaluta
Åklagaren beräknar att brottsligheten har uppgått till minst 2,5 miljarder kronor i kryptovalutan bitcoin.
Utöver administratören åtalas ytterligare två personer för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott. Åtal väcks också för grova penningtvättsbrott och grova bokföringsbrott.
Gärningspersonerna ska ha gjort en vinst på 75,5 miljoner kronor.
– Tittar man på svenska köpare och säljare har sajten haft en ganska stor del av internethandeln av narkotika. Det är extrema summor som är i omlopp när det kommer till narkotikahandeln och internet blir bara en större och större del av den.
Använder sajtens namn som marknadsföring
Flugsvamp 3.0 var aktiv fram till november 2021. Som namnet antyder är det den tredje versionen av sajten, den första stängdes efter ett tillslag 2014. En uppföljare, Flugsvamp 4.0 är redan igång.
Enligt Björn Eriksson har namnet Flugsvamp tagits över av nya gärningsperson som vill utnyttja sajtens ”varumärke”.
– Det skulle jag säga i det här fallet, vi ser ingen koppling mellan Flugsvamp 2 och 3 exempelvis. Det här verkar var nya personer som har fångat upp namnet.