Det kom ett larm till polisen om en skadad berguv mitt i centrala Stockholm nyligen.
– Vi fångade in den med en håv och kunde konstatera att han hade fått hornhinnan skadad på ena ögat, säger Victor Persson, som driver ett rehabcenter för vilda fåglar i Åkersberga utanför Stockholm.
Berguven hade trots problemet med ögat kunnat jaga, enligt Victor Persson.
– Han fick inte vara i fred och äta sitt byte och hade magrat. Många människor vill ta bilder eller tror att uven är skadad när han sitter och mumsar i sig en duva eller kaja.
Är nattjägare
Det blir allt vanligare att berguvar flyttar in till städerna där det finns gott om mat och revir.
– Den jagar råttor och fåglar men är skygg och jagar bara på natten, säger Gigi Sahlstrand, från Stockholmsornitologerna.
Ett stort projekt för att öka stammen har pågått på många platser i landet, däribland Småland. Börje Gustafsson i Vetlanda har varit med sedan 70-talet:
– Vi har fött upp och planterat ut 250 individer men vi har inte lyckats få upp stammen till de nivåer vi hoppats på. De följer maten och dras till stora flockar av kajor i städerna och favoritbytet, brunråttan. Förr fanns en annan landsbygd med små jordbruk med gott om sork och råttor, berättar Börje Gustafsson, från Berguvsprojektet.
Stammen ökade mellan 1980 och 2012 men har minskat sedan dess, enligt Svensk fågeltaxering vid Lunds universitet. Ett möjligt skäl till minskningen anses vara att antalet rovdjur ökat och att rovfåglar som havsörn och pilgrimsfalk konkurrerar med varandra om reviren.
Rovdjuren ökar
– Berguven häckar oftast på marken och kan bli ett lätt byte för rävar och grävlingar, säger Martin Green, fågelforskare vid Lunds universitet.
– Det är en fantastisk fågel. Det är ett kraftfullt energiknippe som flyger ljudlöst. Honan är störst och byggd för närkamp med stora klor för att försvara sitt bo. Hanen gör attackflygningar mot inkräktare och hans hoande meddelar att reviret är upptaget, säger Börje Gustafsson och fortsätter:
– Jag vill att mina barn och barnbarn ska få höra en berguv hoa i en tall en månljus februarinatt.
Berguven
Berguven är en rödlistad art. På 1970-talet inleddes projekt för att öka stammen, som var hotad av bland annat miljögifter och jakt.
Stammen ökade mellan 1980 och 2012 men har minskat sedan dess, enligt Svensk fågeltaxering vid Lunds universitet.
Vid den senaste mätningen 2012 uppskattades att det fanns mellan 400 och 600 par i Sverige.
Förr var förföljelse och fångst av berguvar vanligt. Berguven fridlystes 1950.
En ny inventering ska nu göras.
Källa: Lunds universitet, NE