Natten till måndagan smällde det igen. Den här gången på Gyllenstiernsgatan på Östermalm i centrala Stockholm. Enligt polisen var det bara tur att ingen skadades.
Redan i december slutet av december kunde SVT Nyheter berätta att sprängningarna ökat mycket kraftigt. Enligt Brottsförebyggande rådets statistik skedde det 236 sprängningar till och med den 30 november 2019.
Färska siffror från Nationellt forensiskt centrum, NFC, bekräftar trenden. 2019 gjorde 364 utredningar om explosiva ämnen (siffrorna anger alltså inte inte antalet sprängningar utan utredningar, reds anm.). Det kan jämföras med 255 utredningar året innan och med 97 utredningar 2014.
– Det har ökat rejält, säger Annika Carlsson, gruppchef Kemi- och tekniksektionen på NFC till SVT Nyheter.
”Väldigt ofta har det redan smällt”
Vad kan man utläsa av de här siffrorna?
– Utredningarna kan handla om att det har smällt någonstans eller så kan det exempelvis handla om huruvida något man har hittat vid en husrannsakan är lagligt eller olagligt. Men väldigt ofta har det redan smällt.
Vad är din analys kring att sprängdåden ökar, kan det vara så att det är lättare att få tag på sprängmedel i dag?
– Jag vet inte om det är lättare eller om det bara är så att det används mer.
Klarar ni av det här?
– Vi behöver mer resurser, därför håller vi på att rekrytera ny personal. Förstärkning är på gång. Sedan har vi styrt om litegrann. Tidigare jobbade en del personer med flera olika ämnesområden, säger Annika Carlsson och fortsätter:
– Nu arbetar de nästan enbart med explosiva ämnen i dag för vi behöver använda de resurserna fullt ut.
”Har fått väldigt mycket mer att göra”
Hur hårt pressade var ni förra året?
– Vi har fått väldigt mycket mer att göra. Sedan har vi lyckats effektivisera och få bra flöden i våra undersökningar vilket gör att varje undersökning inte tar riktigt lika lång tid. Men vi har många undersökningar som vi får samköra efter varandra.
– Visst har vi mycket att göra, men det är hanterbart. Däremot behöver vi mer förstärkning.
Så mycket har antalet utredningar kring explosiva ämnen ökat
2014: 97
2015: 144
2016: 158
2017: 211
2018: 255
2019: 364
Källa: NFC