Foto: TT

Sveriges chefsorganisation om beslutet: ”Äntligen!”

Uppdaterad
Publicerad

Flera chefsorganisationer har länge drivit krav på kvotering till bolagsstyrelser. Hos dem är glädjen stor efter regeringens nya lagförslag om kvotering till börsbolagsstyrelser.

Regeringen har förlorat tålamodet med börsbolagen. 280 börsbolag och ett 50-tal statliga bolag kommer att omfattas av den nya lagen om den passerar riksdagen. Lagen ska gälla redan från 2017.

På Ledarna, Sveriges chefsorganisation, med mer än 90.000 medlemmar, är man mycket positiv till att regeringen lägger fram lagförslag om kvotering.

– Äntligen! Jag gläder mig otroligt åt det här förslaget. Om det går igenom betyder det att kvinnor som jobbar som chefer kan få utnyttja sin kompetens fullt ut. Det finns då inga hinder i vägen längre, säger Annika Elias, ordförande för Ledarna.

– Det har varit helt otroligt att bolagen fått fortsätta att skylla på att det inte finns tillräckligt kompetenta kvinnor.

Bättre verksamhetsresultat

Även Svensk chefsförening, föreningen för chefer inom Akademikerförbundet SSR, har länge drivit frågan om kvotering till bolagsstyrelser.

– Jag är en gammal motståndare som har bytt sida. Det beror dels på att jag såg att det gick så långsamt att få till en förändring i bolagsstyrelserna.

– Men det som framför allt fick mig att byta sida var en norsk forskningsrapport som visade att bolag med sammansatta styrelser uppvisade bättre verksamhetsresultat, säger Stig Orustfjord, tidigare ordförande för Svensk chefsförening 2007-2013.

Kvotering i många europeiska länder

Norge har sedan 2006 i aktiebolagslagen krävt att alla norska börsbolag ska ha minst 40 procent kvinnor i styrelsen för att inte likvideras eller tvingas byta organisationsform.

En liknande lag är på väg att träda i kraft i Frankrike, också där används miniminivån 40 procent. I Tyskland ska sedan årsskiftet minst 30 procent av ledamöterna i de största börsbolagens styrelser vara kvinnor.

I Nederländerna har det införts regler som anger att bolag som inte når upp till 30 procent måste förklara varför och visa upp åtgärder för att få en jämnare könsfördelning.

– Sverige har fått stå i skamvrån för att vi inte har infört kvotering till bolagsstyrelser. Jag tror faktiskt att det är utvecklingen i Europa som till slut fått regeringen att lägga det här lagförslaget, säger Annika Elias, ordförande för Ledarna, Sveriges chefsorganisation.

Starkt signalvärde

Carina Lundberg Markow är chef för ägarfrågor på Folksam och har länge arbetat med frågor kring jämställdhet i näringslivet. Folksam driver ingen egen politisk linje kring kvotering, men personligen menar hon att lagförslaget är ett stort steg mot jämställda bolag på flera nivåer.

– Trappor sopas uppifrån. En jämställd styrelse är ett starkt signalvärde, som smittar av sig längre ner i organisationerna också.

– Det måste ju kännas lite obekvämt att ha en jämställd styrelse och sedan komma dragandes med en helt enkönad koncernledning, säger Carina Lundberg Markow.

Jämställdhet i börsbolagen

32 procent av ledamöterna i börsbolagen är kvinnor efter 2016 års stämmor, enligt statistik från SIS Ägarservice som tagits fram på uppdrag av Kollegiet för svensk bolagsstyrning, uppger regeringen.

En styrelse definieras som jämställd om den består av minst 40 procent kvinnor.

Bästa bransch när det gäller kvinnlig representation i börsstyrelser är fastighetsbranschen, vars andel kvinnor i styrelserna lyfte till 40 procent i år, mot 35 procent ett år tidigare.

För finansbranschen ökade andelen till 36 procent mot tidigare 32 procent. Sämst är energibranschen, där andelen kvinnor i styrelsen minskade till 14 procent, från 16 procent ett år tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.