Det är Socialstyrelsen som ger råd till sjukvården om hur de apatiska barnen ska behandlas. Den nu aktuella vägledningen slår bland annat fast att tidigare trauma och stress i asylprocessen är viktiga orsaker till uppgivenhetssyndrom, och nämner uppehållstillstånd som en av flera läkande faktorer.
Däremot nämns inte att vårdpersonal ska beakta att manipulation kan förekomma, vilket en tidigare vägledning från 2005 gjorde. I stället slår Socialstyrelsen fast att hypoteser om simulering och manipulation inte har kunnat beläggas.
Inte utvärderad
TT: Läkare anser att ni behöver se över er vägledning om hur de apatiska barnen ska tas omhand. Är det något ni tar in i era diskussioner?
– Ja, vi måste ta in de åsikter som finns kring vägledningen, och om det finns andra behov kopplade till frågan som vi inte känner till i dag, säger Anders Fejer.
Han kan inte uttala sig om vad diskussionerna kan komma att landa i men bedömer att myndigheten kommer med ett ställningstagande under hösten.
Kritik har också framkommit mot att behandlingsmetoderna vid hvb-hemmet Solsidan inte nämns i vägledningen. Socialstyrelsens utredare besökte hemmet inför att råden skulle formuleras. Men eftersom metoderna inte dokumenterats bedömdes underlaget som otillräckligt.
Karl Sallin, läkare vid Karolinska universitetssjukhuset, har förståelse för det.
– Inslag i den behandlingsmetod som framhålls i Socialstyrelsens vägledning är utvärderade, då vet man vad man gör. Solsidans metod är ännu bara redovisad av dem själva i en bok och dessutom anekdotiskt, vilket är lite tunt. Det är inte tillräckligt underlag för att säkert säga att deras metod är bättre, säger han.
”Bidrar gärna”
Det tycks dock som att erfarenheterna från Solsidan pekar i positiv riktning, anser han.
– Det verkar ju som att deras metod är bättre än den som vanligen används. Därför vore det önskvärt att man systematiserade Solsidans resultat och också testade deras metod igen.
Solsidan välkomnar en eventuell översyn av råden om hur apatiska barn ska tas omhand.
– Över tid sker ju, oavsett ämnesområde, ett ständigt lärande. Det är alltid viktigt att man ser över olika riktlinjer, rutiner och arbetssätt och tar del av varandras metoder. Kan vi på något sätt bidra till det så gör vi det gärna, säger Katarina Ahlqvist, vd på Gryning vård som driver Solsidan.