– På nåt sätt känns det som att det är personen du anställer, och inte meriterna. Det är fortfarande personen som spelar roll i arbetet, säger Erika Rönnbäck, som studerar Digital design och innovation på Högskolan i Halmstad.
Det var i höstas som ett antal elever på Högskolan i Halmstad fick i uppdrag att utveckla en jobbsökar-app.
Gamifiering
Studenternas prototyp strävar efter att effektivisera kontakten med Arbetsförmedlingen och göra det möjligt att få handledning digitalt – direkt i appen.
–Jag tror att arbetsförmedlare kan jobba med fler personer än de gör i nuläget, och med hjälp av appen kan man kontakta arbetsförmedlare digitalt, säger Christoffer Krantz som studerar IT-forensik på Högskolan i Halmstad.
Studenterna har lagt stor vikt vid så kallad ”gamifiering”, att appen ska likna ett spel där man måste slutföra vissa uppgifter, detta för att motivera de jobbsökande att inte ge upp.
– I dag är det många sidor man samlar poäng på. Vi har ett sätt att visa att man kommer någonstans, man vill sträva efter att bli klar och att vinna, säger Christoffer Krantz.
Nytänkande
Och Arbetsförmedlingen är positiv.
– Traditionellt sett har man jobbat med pappers-CV. Men här har man ett innovativt sätt att presentera sina färdigheter och hur man agerar i vissa situationer. Det är en bra mix av det traditionella och det nytänkande, säger Olle Lundin, ansvarig för digitalt innovationscenter på Arbetsförmedlingen.
Härnäst ska studenterna åka på ett utvecklarforum och visa upp prototypen. Studenterna själva tror att det just personlighetstestet och att man ska spela in sig själv som har gjort att prototypen uppskattad.
– Man får visa att ”detta är jag”. Jag är en person också, säger Christoffer Krantz.