Kommunals ordförande Tobias Baudin. Foto: Jessica Gow/TT

Så kan lagen om anställningsskydd ändras – förslagen i ny utredning

Uppdaterad
Publicerad

SVT Agenda har fått ut förslagen om ändringar av lagen om anställningsskydd – las. Förslag som kan förändra arbetsrätten i grunden – om fack och arbetsgivare misslyckas med att komma överens.

– Det här är ju en katastrofutredning. Man skulle säkra maktbalansen mellan parterna på arbetsmarknaden. Med sportspråk så är det väl 10-1 till arbetsgivarna, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin, som tillsammans med en av fackets arbetsrättsjurister läst igenom lagförslagen.

I dag kan en anställd med hjälp av facket ogiltigförklara en uppsägning så att den anställde får behålla både jobb och lön tills tvisten är avgjord. Den möjligheten tas nu bort. Förslaget gäller företag med upp till 15 anställda. Det är en central del av anställningsskyddet som försvinner, menar Kommunals ordförande. 

– Då är det ju fritt fram för arbetsgivaren att göra sig av till höger och vänster med vem de vill. Eller? säger Tobias Baudin.

– Ja, det blir inte något kul besked att lämna till medlemmarna, säger arbetsrättsjuristen Malin Sjunnebo på Kommunal.

Turordningsregler kan ändras

Även turordningsreglerna kan ändras. I dag får arbetsgivare välja att behålla två, även om de anställdes sist. Nu föreslår utredningen att de två undantagen blir fem.

Det finns också förslag som arbetsgivarsidan troligen inte gillar så värst mycket, bland dem ett som rör visstidsanställningarna. Den som jobbat nio månader under en treårsperiod ska få förtur till anställning, i stället för dagens tolv månader.

”Lagstiftning från 70-talet”

Lagförslagen och utredningen om las var Centerpartiets stora vinst i regeringsförhandlingarna häromåret. Påhejade av branschorganisationen Företagarna.

– För de små företagen är det oerhört viktigt. Vi har en lagstiftning som är från 70-talet när arbetsmarknaden såg helt annorlunda ut, säger Lise-Lotte Argulander, jurist på Företagarna.

Svenskt Näringsliv förhandlar med delar av LO-facken parallellt med regeringens las-utredning. Arbetsgivarorganisationen hoppas på att parterna ska komma överens – men om inte det går finns snart lagförslagen att ta till i stället. 

– Om vi fortsätter att misslyckas, som vi gjort hittills – ja, till slut måste naturligtvis politiken gå in.

Susanna Gideonsson, som väntas bli ny LO-bas, håller inte med.

– Hur det fungerar på svensk arbetsmarknad brukar parterna fixa alldeles själva och vi behöver inga politiska ingrepp i det.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.

Förslagen i korthet:

  • Kompetensutveckling skrivs in i lag. Formuleras: ”Arbetsgivaren har ansvar för skälig kompetensutveckling under anställningen.”
  • Enklare och mindre kostsamt för arbetsgivare att säga upp på grund av personliga skäl.
  • Undantagen i turordningsreglerna uttökas från 2 till 5. Gäller alla företag även de med fler än tio anställda. 
  • Arbetsgivaren väljer vem som får gå vid arbetsbrist mellan dem som jobbat lika länge – ålder inte längre en faktor.
  • Turordningskretsar får inte längre slås ihop. En driftsenhet – en krets. 
  • Rätt till förtur vid anställning efter 9 månader i stället för 12 månader vid visstidsanställning. 
  • Lagen ska träda i kraft 1 juli 2022, i stället för under 2021 som det står i januariavtalet.
  • Partsamtal: 

Svenskt Näringsliv, PTK och LO har tillsatt tre arbetsgrupper som kommer med sina slutrapporter 31 maj. De rör arbetslöshetsförsäkringen, las och omställningstrygghet. Rapporterna ska enligt uppgift till SVT Nyheter ses som en slags avsiktsförklaring snarare än en uppgörelse mellan parterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.