Sedan i våras pågår förhandlingar om anställningsskydd och omställning mellan arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv på ena sidan, och LO och tjänstemännens motsvarighet, PTK, på andra sidan.
Del av januariavtalet
Förhandlingarna har kommit till eftersom en av punkterna i regeringens och samarbetspartiernas januariavtal handlar om att utöka undantagen från turordningsreglerna. Detta ska genomföras 2021.
Tanken med att luckra upp reglerna och göra det lättare att säga upp tillsvidareanställningar är att det då kommer finnas mindre behov av de mer otrygga anställningsformerna som facket är emot.
”Annie Lööfs nyliberala drömmar”
Men nu har flera LO-förbund lämnat förhandlingsbordet. Byggnads bekräftar för SVT att de dragit sig ur.
– Vi sätter alltid våra medlemmar i första rummet, och det här förhandlingsresultatet innebär en urholkning av vår anställningstrygghet, som inte vi kan acceptera, säger förbundsordföranden Johan Lindholm.
Enligt honom är det inte lyckat när politikerna lägger sig i.
– Det är såhär det går när politiken tvingar fram förhandlingar där vi får ett resultat som är mer anpassat till Annie Lööfs nyliberala drömmar, men som helt missar byggbranschens verklighet, säger Lindholm.
Las-förhandlingen död
Förutom Byggnads ska även Kommunal, Seko, Fastighets och Målarna ha lämnat förhandlingarna, enligt Ekot. Pappers står utanför sedan tidigare.
– Nu har man gått för långt på ett antal punkter och då väljer vi att markera genom att kliva av och säga att vi som förbund är inte längre med i de här förhandlingarna, säger Valle Karlsson ordförande i Seko till Ekot.
Enligt honom är las-förhandlingen nu död.
En av orsakerna till krisen är att ”saklig grund” ska tas bort. Begreppet innebär att det bara är lagligt att göra uppsägningar på grund av arbetsbrist eller personliga skäl, och förbunden är kritiska till att om man tar bort det så ger det arbetsgivarna för stor makt att säga upp vem de vill.
Svenskt Näringsliv: ”Märkligt”
På Svenskt Näringsliv beklagar man LO-förbundens beslut att lämna förhandlingarna, men uttrycker också viss förvåning. I en skriftlig kommentar till SVT skriver deras vice vd Mattias Dahl att det är märkligt att hoppa av innan det finns något konkret förhandlingsresultat att ta ställning till.
”Så långt har parterna inte kommit ännu. Omfattningarna av förhandlingarna kan heller knappast komma som en överraskning. De har varit kända sedan allra första början,” forsätter han.
Enligt Mattias Dahl är det Svenskt Näringslivs ambition att fortfarande driva förhandlingarna i hamn med både PTK och LO.
Rättelse: Vi skrev tidigare att det var kommunikationsexperten Johan Rönn från Svensk Näringsliv som lämnade en skriftlig kommentar till SVT, men har nu ändrat till det korrekta, att det var vice vd Mattias Dahl.