Arbetsbelastningen ökar

Publicerad

Många har svårt att sova på grund av jobbet och arbetsbelastningen ökar visar en undersökning från arbetsmiljöverket.

Fler än varannan kvinna och nära hälften av männen upplever att de har alldeles för mycket att göra på jobbet.

Av de som jobbat minst fem år i samma yrke tycker drygt hälften av kvinnorna och 40 procent av männen att arbetsbelastningen har ökat. Det visar den arbetsmiljöundersökning som Arbetsmiljöverket gör vartannat år.

Kvinnor överrepresenterade

-Det är ett oroande, men inte överraskande resultat, säger Boel Callermo, avdelningschef vid Arbetsmiljöverket och ansvarig för ett projekt om kvinnors arbetsmiljö på uppdrag av regeringen.

Nästan var fjärde kvinna och var femte man har varje vecka svårt att sova på grund av jobbet.

Kvinnor är överrepresenterade när det gäller de psykiska besvären, som stress och sömnsvårigheter, men också de fysiska. Kvinnor har oftare ont i rygg, axlar och nacke och känner sig oftare uttröttade efter jobbet.

-Det är ingen nyhet, men det är viktigt att vi lyfter fram det, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

Uppdelad arbetsmarknad

Enligt Boel Callermo beror skillnaderna dels på att kvinnor gör mer hemma, men också på den könsuppdelade arbetsmarknaden. Arbetsmarknadsministern håller med, och menar att det också påverkar vilka typer av problem anställda får.

-Kvinnor jobbar mycket med människor, vilket ger andra besvär. Jag tror att vi har fokuserat för mycket på den fysiska arbetsmiljön och för lite på den psykosociala, säger Hillevi Engström.

De psykosociala problemen har visserligen ökat de senaste åren, men Boel Callermo vill inte säga att de är viktigare än de fysiska.

-Belastningsskador är fortfarande det främsta skälet till att man lämnar arbetslivet i förtid. Om man vill att människor ska orka jobba hela arbetslivet och kanske något år till, då är det avgörande att göra något åt det.

Fakta

Fakta: Arbetsmiljöundersökningen

* Sedan 1989 genomför Statistiska Centralbyrån vartannat år en arbetsmiljöundersökning på uppdrag av Arbetsmiljöverket. Undersökningen bygger på intervjuer med omkring 8 000 förvärvsarbetande. Den nya undersökningen gäller arbetsmiljön 2011.

* Sedan 2009 har det inte skett några större förbättringar i den fysiska arbetsmiljön. Ser man längre tillbaka har dock de tunga lyften minskat.

* Den psykosociala arbetsmiljön har blivit något bättre sedan 2009. Till exempel är det mindre vanligt att män jobbar in lunchen, jobbar över eller tar med sig arbetet hem.

* Sett över längre tid har sömnsvårigheter på grund av jobbet ökat. Vanligast är problemet bland gymnasielärare, där 47 procent av kvinnorna och 30 procent av männen har sömnsvårigheter varje vecka.

Källa: Arbetsmiljöverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.