Foto: TT

Arbetsförmedlingen skakas av interna konflikter

Uppdaterad
Publicerad

En central avdelning på Arbetsförmedlingens huvudkontor skakas sedan lång tid av arbetsmiljöproblem och infekterade konflikter. Medarbetare känner sig trakasserade och flera har slutat. Facket kräver nu att myndighetens ledning agerar.

Arbetsplatsen, som beskrivs som ”navet” i Arbetsförmedlingens verksamhet, har under flera år skakats av svåra arbetsmiljöproblem. SVT Nyheter har talat med en rad personer som bekräftar bilden av svåra motsättningar mellan ledningen och delar av personalen.

– Stämningen har varit usel, säger en person som jobbat på arbetsplatsen.

Fackförbundet ST bekräftar bilden av svåra problem under lång tid.

– Personer har mått dåligt, personer har slutat och det har varit en stor oro, säger Fredrik Andersson, ST-fackets ordförande på Arbetsförmedlingen.

Månader utan arbete

Personal har suttit i månader utan arbetsuppgifter medan andra har upplevt sig detaljstyrda av cheferna. Enskilda anställda har känt sig mobbade av chefer som i sin tur upplevt sig trakasserade av medarbetare.

Enligt uppgift till SVT Nyheter har uppemot 20 personer av ett 50-tal anställda på avdelningen slutat eller sjukskrivit sig på den aktuella arbetsplatsen.

– Folk står inte ut helt enkelt, säger en källa till SVT.

Oro och misstänksamhet

Stämningen har infekterats av ett antal uppmärksammade incidenter som skapat oro och misstänksamhet och gjort att säkerhetsavdelningen kopplats in. Aftonbladet har berättat om att kondomer lämnats öppnade på skrivbord och avföring har hittats i ett postfack.

Läs mer: Sexuella trakasserier på Arbetsförmedlingen

Nyligen köptes en medarbetare ut, vilket Svenska Dagbladet var först att berätta om, men ST-facket menar att arbetsmiljöproblemen inte handlar om enskilda medarbetare.

Larm till Arbetsmiljöverket

Problemen kan nu också bli en fråga för Arbetsmiljöverket – där Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg tidigare varit chef. Detta sedan några enskilda medarbetare enligt vad SVT Nyheter erfar slagit larm om problemen.

Arbetsförmedlingens personalchef Kurt-Ove Åhs bekräftar för SVT Nyheter att det finns problem på den aktuella avdelningen.

– Vi har ett högt tryck på den här arbetsplatsen. Det finns en obehagskänsla bland medarbetarna i och med att man misstänkliggör varandra för incidenterna. Det finns en arbetsbelastning och stress som påverkar människor negativt.

Kurt-Ove Åhs uppger att personalomsättningen generellt inte varit onormalt stor sett över tid, men han bekräftar att tre av tre sektionschefer lämnat sina jobb.

– Det är ett symptom på att det är en extremt hög arbetsbelastning, också på cheferna.

Myndighetens personalavdelning har köpt in extra insatser av Previas företagshälsovård, både ett löpande stöd till cheferna och en medarbetarundersökning.

”Icke värdeskapande arbete”

Undersökningen slog fast att ”det förekommer dubbelarbete och icke värdeskapande arbete” på arbetsplatsen, och att det råder stor oenighet om enhetens uppdrag, mål och riktning. 

Rapporten landade i en rad rekommendationer, bland annat att man måste jobba för nolltolerans för trakasserier och mobbning, en nolltolerans som Kurt-Ove Åhs nu framhåller som viktig i det fortsatta arbetetet.

– Det är helt oacceptabelt med trakasserier och mobbning, säger Kurt-Ove Åhs.

”Se över ledningen”

Myndighetsledningen och ST-facket är dock fortfarande oense om grundorsakerna till problemen. Ledningen har riktat kritik mot flera fackligt aktiva medarbetare, som man menar trakasserat chefer, samtidigt som ST-fackets Fredrik Andersson tycker att problemen finns hos cheferna.

– Vi tycker att de borde se över ledarskapet på aktuell avdelning. Det måste förändras, det kan inte fortsätta som det gjort tidigare.

Att chefer bör bytas ut?

– Ja det får ju ledningen tydliggöra vad man vill, men det kan inte fortsätta som nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.