Valet står mellan tre parter: Sannfinländarna, som beskrivs som Finlands motsvarighet till Sverigedemokraterna, Samlingspartiet, eller Finlands Moderaterna, och Socialdemokraterna.
– Sannfinländarna är oddsfavoriter när det gäller att bli största parti, säger Thomas Karv, doktor i statskunskap vid Åbo Akademi i Vasa och universitetslektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall.
Djupt samarbete
Hur valet slutar vet vi bästa fall sent på söndagkvällen.
– För Sveriges del spelar det inte så stor roll vilket parti som vinner. Länderna har så pass djupa samarbetskanaler redan nu så det kommer inte att märkas mer än möjligen någon liten nyansskillnad i Sverige, säger Thomas Karv.
– När det gäller försvaret och Nato har Sverige och Finland redan ett tätt samarbete och alla finska partier är starkt eniga om att samarbeta försvarspolitiskt med Sverige. De andra frågorna beslutas ofta på EU-nivå.
Flera av partiledarna på båda sidor om Östersjön är redan väl bekanta med varandra – till och med över blockgränserna.
– Kristersson har en god relation med Samlingspartiets Petteri Orpo. Skulle Finland ledas av ett högerblock kan det gynna och fördjupa samarbetet ytterligare. Men Kristersson har en god relation med socialdemokraternas Sanna Marin också, säger Thomas Karv.
”De är öppet EU-kritiska”
Ett möjligt scenario som kan leda till samarbetsproblem är om Sannfinnländarna får mycket att säga till om.
– De är öppet EU-kritiska och vill på sikt att Finland går ur EU. De är å andra sidan beroende av Samlingspartiet för att få makt, och de är det mest EU-vänliga partiet i Finland.
– Vad som än händer kommer finländare fortsätta att komma till Sverige som turister och arbetstagare och svenskar kommer att vara lika välkomna till Finland, oberoende av vem som vinner.