Bedömer EU-kommissionen att planen bryter mot EU:s lagstiftning riskerar Sverige böter.
– Regeringens agerande är olagligt, Vi befinner oss i en brinnande planetär kris, i det läget lyckas inte Sverige leva upp till ett enda av EU:s mål, säger Ida Edling på Miljöjuristerna.
Organisationen har tidigare inom ungdomsorganisationen Aurora varit med och stämt staten för otillräcklig klimatpolitik i ett mål som nu kan tas upp i Högsta domstolen.
Missar fyra mål
Det här bygger kritiken på: För stora utsläpp, för låg andel förnybar energi, för lite upptag av koldioxid i skogen. Enligt regeringens egen plan för energi och klimat kommer Sverige bryta mot de flesta viktiga punkter i EU:s klimatlagstiftning fram till 2030.
Det handlar om fyra huvudpunkter:
- Svensk skog och mark ska öka upptaget av koldioxid med 8 miljoner ton till 2030. Det kräver ökad tillväxt genom plantering eller gödsling, eller minskad avverkning av skog. Det senare är inget regeringen räknar med. I skrivelsen beräknar man att CO2-upptaget från skogen blir mellan 7 och 19 miljoner ton per år lägre än EU:s krav.
- För utsläppen från transporter och den sektor som inte omfattas av utsläppshandel, har Sverige hittills klarat EU:s mål med marginal. Men i år ökar utsläppen rejält på grund av sänkt reduktionsplikt. Sverige väntas nu istället släppa ut mer än EU:s krav fram till 2030, då målet missas med fyra miljoner ton.
- Andel förnybar energi. Här är Sverige redan kanske bäst i klassen, men EU vill att alla länder också ska öka sin andel till 2030. Här finns inga bindande mål, men Sverige klarar inte den nivå EU formulerat.
- Energieffektivisering. Sverige ser ut att missa målet till 2030 rejält. Men regeringen tycker EU ska ta mer hänsyn till att Sverige behöver mycket ny energi till gröna satsningar.
Flera länder anmäls
Sverige är ett av fem länder som i dag anmäls till EU-kommissionen för att ha en för svag klimatpolitik för att nå EU:s mål. Tyskland, Irland, Frankrike, och Italien anmäls också av lokala miljöorganisationer. Många länder har ännu inte lämnat en plan till EU.
Så kan det hamna i EU-domstolen
Om EU-kommissionen tar upp anmälan får den svenska regeringen två chanser att förklara varför Sverige inte når målen och vad man vill göra för att åtgärda det. Först skickas en formell underrättelse och sedan ett motiverat yttrande. Om svaren inte duger kan kommissionen dra Sverige inför EU-domstolen.