Här är klimatmålen som Sverige ser ut att missa
EU har en rad klimatmål där varje medlemsland måste minska utsläpp och effektivisera energianvändning. Allt för att EU ska leva upp till Parisavtalet. Men i en ny skrivelse till EU som SVT tagit del av ger regeringen sig själv underkänt. Kurvor och prognoser pekar på att Sverige inte kommer leva upp till EU-direktiven.
– Det är lagbrott! När regeringen får kritik brukar man hävda att EU:s mål är överordnat. Nu skriver man att man kommer misslyckas med fyra av fyra EU-mål, säger Mikael Karlsson, miljöforskare vid Uppsala universitet.
Det handlar om fyra huvudpunkter:
- Svensk skog och mark ska öka upptaget av koldioxid med 8 miljoner ton till 2030. Det kräver minskad avverkning av skog. Det är inget regeringen räknar med. I skrivelsen beräknar man att CO2-upptaget från skogen blir mellan 7 och 19 miljoner ton per år lägre än EU:s krav.
- För utsläppen från transporter, och den sektor som inte omfattas av utsläppshandel, har Sverige hittills klarat EU:s mål med marginal. Men i år ökar utsläppen rejält på grund av sänkt reduktionsplikt. Sverige väntas nu istället släppa ut mer än EU:s krav fram till 2030, då målet missas med fyra miljoner ton.
- Andel förnybar energi. Här är Sverige redan lite bäst i klassen, men EU vill att alla länder också ska öka sin andel till 2030. Här finns inga bindande mål, men Sverige klarar inte den nivå EU formulerat.
- Energieffektivisering. Sverige ser ut att missa målet till 2030 rejält. Men regeringen tycker EU ska ta mer hänsyn till att Sverige behöver mycket ny energi till gröna satsningar.
Regeringen får kritik
Mikael Karlsson menar att Sverige som tidigare setts som föregångsland nu blivit en bromskloss i EU, vilket kan påverka andra länder.
– Det är respektlöst mot demokratin. Det handlar om bindande EU-lagstiftning, som Sverige röstat ja till. Sen struntar man bara i detta. Om vi inte klarar målen, hur ska vi begära att andra EU länder, eller Kina och USA ska ta sitt ansvar mot Parisavtalet?
Medger miss
Ebba Busch uppger för första gången att målen inte kommer nås och säger att det beror på medvetna beslut.
– Det stämmer att vi ser ut att inte klara målen. Till exempel att vi valt att minska inblandning av biodrivmedel i bränslen. Vi har en hemläxa att göra, men vi ska fortsätta slåss för en realistisk väg att nå EU:s mål.