En fästning och en mygga

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nilfeber, fästingburna virus och badsårsfeber är exempel på sjukdomar som ökar när klimatet förändras. Det innebär stora utmaningar för sjukvården. Foto: SVT

Klimatkrisen ökar risken för tropiska sjukdomar – i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den tropiska sjukdomen nilfeber kan vara på väg att etablera sig i södra Sverige. Region Skåne är beredda att börja screena alla blodgivare så fort ett inhemskt fall dyker upp.

– Frågan är inte om, utan när det sker, säger forskaren Gülsen Özkaya Sahin.

Det blir allt varmare och blötare i Sverige. Det ökar risken för flera nya sjukdomar. Myggor som sprider tropiska sjukdomar som dengue- och nilfeber finns redan nu i norra Europa. Nilfebermyggan har redan konstaterats i södra i Sverige och nu väntar sjukvården på att det första inhemska fallet ska upptäckas.

– Frågan är inte om det kommer, utan när, säger Gülsen Özkaya Sahin, docent i virologi vid Lunds universitet.

Hon menar att risken att smittas är väldigt liten än så länge och att de flesta som smittas inte märker av infektionen alls. Men mindre än en procent av alla som smittas får hjärn- eller hjärnhinneinflammation och det kan i värsta fall leda till döden.

Fler virus när temperaturen stiger

Nilfeber kan smitta genom blodtransfusion. Därför är Region Skåne nu redo att börja screena alla blodgivare så fort det upptäcks ett inhemskt fall.

Gulsen Özkaya Sahin menar att det är bra att beredskapen finns.

– Vi behöver inte vara rädda för nilfeber. Men vi behöver vara rädda för den globala uppvärmningen. Om vi inte får kontroll på den så kan absolut tropiska sjukdomar komma till Sverige och andra skandinaviska länder, säger hon.

Förutom nilfeber riskerar det förändrade klimatet i Sverige leda till fler fall av fästingburna virus. Både från fästingarna som redan finns i Sverige och nyare fästingarter som bär på allvarligare virus, till exempel en allvarligare form av TBE eller Krim-Kongo blödarfeber med hög dödlighet.

Utmaningar för sjukvården

Magnus Gisslén är statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten och professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademin. Han menar att klimatförändringarna innebär utmaningar för sjukvården.

– Vi ser redan en ökning av infektioner som beror på att klimatet blivit varmare. Sjukvården behöver vara uppmärksam, känna till symptomen och att de här sjukdomarna nu finns, säger Magnus Gisslén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.