Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVA uppmanar allmänheten att hålla koll på fästingarna. Här är en gammal och tre nya fästingar som kan bita dig i sommar. Foto: SVA

Fästingarna breder ut sig i Sverige – och kan föra med sig nya sjukdomar

Uppdaterad
Publicerad

Med sol och sommarvärme kommer också fästingarna. Vårt förändrade klimat har dessutom gjort de små blodsugarna vanligare på allt fler platser. Fler, allvarligare sorter har även hittat till Sverige och övriga Norden. De mest uppmärksammade är tajgafästingen och flyttfågelfästingen – som kan bära på livsfarliga sjukdomar.

Ett tjugotal fästingarter har hittats i Sverige men runt tio finns här permanent. Den vanligast förekommande kallas just vanlig fästing. Den förekommer i stora delar av Europa – och sprids allt längre norrut i Sverige, Finland och Norge i takt med den globala uppvärmningen.

– De absolut flesta fästingarna som går på människor är den vanliga fästingen. Många av de andra arterna lever till exempel i gryt och bland djurens bon, säger Anton De Jong, laboratorieingenjör på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Fästingar kan vara bärare av ett tjugotal sjukdomar men de mest kända är borrelia och TBE-virus, varav den sistnämnda kan orsaka hjärninflammation. TBE fortsätter att öka men ger i de flesta fall endast mildare influensaliknande symptom.

– Det är viktigt att man är vaccinerad och att man uppsöker vård om man får symptom.

Tajgafästingen är en annan relativt ny fästing i Sverige, som ursprungligen kommer från ryska tajga. Den ökar i utbredning längs Norrlandskusten.

”Man ska inte vara orolig”

De senaste åren har en handfull flyttfågelfästingar (hyalommafästingar) också upptäckts i landet. Den har kallats ”livsfarlig” då den i andra områden har varit bärare av smittor som Krim-Kongovirus som kan orsaka blödarfeber. En sjukdom med hög dödlighet som det ännu inte finns någon behandling eller vaccin mot.

– Vi tror inte att den kommer etablera sig här inom den närmaste framtiden, säger Anton De Jong.

– Däremot finns det en annan fästing, brokig hundfästing, som är väldigt tålig. Den är till och med tåligare än den vanliga fästingen, så den borde absolut kunna etablera sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vet att det här viruset är på väg upp i västra, norra Europa”, säger virologprofessorn Ali Mirazimi, adjungerad professor i virologi vid Karolinska Institutet, som håller på att ta fram ett vaccin mot blödarfebervirus som flyttfågelfästingen kan bära på. Inget fall har hittills diagnosticerats i Sverige. Foto: Jimmy Kirvesmäki

Har du hittat en fästing på dig själv eller ett djur? Eller sett någon som ser ovanlig ut? SVA samlar in information om fästingar genom verktyget Rapportera fästing, i syftet att öka beredskapen för nya fästingburna infektioner.

SVA får in många rapporter från personer som har hittat fästingar, bland annat fladdermusfästing. ”De ser väldigt annorlunda ut, som en rund skiva nästan och har ett vackert mönster på ryggen. De är inte ovanliga, däremot ser man dem sällan eftersom de inte är intresserade av människor”, säger Anton De Jong. Foto: Rapportera Fästing
En annan art som inrapporterats är trubbnosfästingen, som man hittar på Öland och Gotland. Foto: Rapportera Fästing

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.