Ordpilarna skjuter nu fram och tillbaka mellan en av landets mest välrenommerade journalister, SVT:s Mats Knutson, och medieprofessorn i Göteborg, Kent Asp. Det började med ett blogginlägg, där Knutson misstänkliggör Asps två år gamla bok (som kan laddas ner som pdf här), som anger vilka partisympatier journalister har – ett resonemang som Knutson förlängde med ytterligare ett inlägg i går.
”Korkat”
Professor Kent Asp svarade i en artikel i Dagens Media med att kalla Mats Knutsons kritik ”korkat”. I dag svarar Mats Knutson på det, till SVT Medier:
– Det står ju honom helt fritt att tycka det. Det kan inte jag göra så mycket åt.
Men ordkriget fortsätter. Så här säger Kent Asp:
– Han skulle fått underkänt i research här, den gode Mats. Han har gjort bort sig helt enkelt.
”52 procent miljöpartister”
Kriget handlar om vad Asps siffror egentligen säger. Undersökningen kommer fram till att 41 procent av landets journalister sympatiserar med Miljöpartiet, och att hela 52 procent gör det på SVT – skyhögt över MP:s mandat och opinionssiffror. Knutson förklarar att undersökningen bygger på 2.000 tillfrågade varav knappt 1.400 har svarat, varav endast 93 stycken jobbar på SVT:
– Vi vet inte vilka dessa 93 är, det kan vara fotografer, redigerare eller programledare på Bolibompa. Det antar jag har betydelse om man menar att sympatierna skulle påverka den politiska samhällsbevakningen på SVT.
Menar du att att du som journalist bättre förstår statistiskt säkerställda fakta, än vad en medieprofessor gör?
– Nej, jag vill bara peka på att en undersökning som konsekvent utnyttjas som tillhygge för att peka ut SVTs journalister som miljöpartister, de facto inte gör det.
Asp: Jävla dålig research
Kent Asp skräder inte orden när det gäller Mats Knutsons sätt att läsa statistiken:
– Han gör en så jävla dålig research att han inte orkar läsa elementa. Han är okunnig, jag har sysslat med detta i evigheter. Han borde läsa bokens metoddokumentation, säger Kent Asp och fortsätter:
– Det här är en undersökning som har samma kvalitet som till exempel SOM-institutets undersökningar. Han har inte ens kläm på de stora frågorna, då blir man irriterad.
Mats Knutson – Kent Asp hävdar att detta är en korrekt bild och vetenskapliga fakta?
– Ja, men då får han hävda det. Jag menar att man inte kan använda detta, det är ett alltför bräckligt underlag antalsmässigt, men framförallt vet vi inte vilka individerna är.
Kanonad på twitter
Men vad är problemet Mats Knutson?
– Just nu är det en kanonad från borgerliga sympatisörer som pekar på Kent Asps undersökning. Det används dagligen emot oss på Twitter, och syftet är naturligtvis att misstänkliggöra oss. När opinionssiffrorna faller så är det väldigt lätt att skylla på medierna.
Men kommer kritiken bara från borgerligt håll?
– Nej, samma sak var det ju under Håkan Juholts tid som partiledare – en kanonad av anklagelser från de mest rättrogna inom S-rörelsen, som menade att vi bedrev en sorts propaganda, fortsätter Mats Knutson. Och jag har varit på otaliga kongresser på Vänsterpartiet där de alltid har sagt att den ”borgerliga pressen” bedrivit kampanj emot dem. Men nu går det dåligt för de borgerliga så då är det därifrån angreppen kommer, och nu har jag tröttnat lite på det, säger Knutson.
Politiska journalisterna röstar som medelsvensson
Kent Asp – vad säger din forskning om gruppen politiska journalister?
– Den gruppen är väldigt liten, men inom den ser sympatierna ut ungefär som hos svenska folket, och det skriver jag om i min undersökning. När individerna är få så tittar man på den gruppen flera gånger, och när jag då för femte gången ser att de röstar så, är resultaten säkra. Det skriver jag om på sidan 107 i min bok, säger Kent Asp.
Ändå säger ju Mats Knutson att aktivisterna använder din bok på ett annat sätt?
– Så är det alltid att aktivisterna använder siffrorna för sina egna syften. Man måste som forskare publicera de data man har, oavsett om de kan utnyttjas eller inte. Man kan ju inte som forskare smussla undan uppseendeväckande siffror bara för att slippa obehag, säger Asp.
Miljöpartiet påverkar journalistiken
Men oavsett vad journalisterna har för partisympatier – spelar det någon roll för journalistiken?
– Nej, generellt är journalisterna professionella. Men vi har ett undantag och det gäller just bevakningen av Miljöpartiet. De utsätts sällan för för kritisk granskning. Min hypotes är att det är svårt att kritisera ett parti som sitter på ett ”guldägg”. Det är som att angripa någon som vill ha fred, man kan liksom inte angripa miljön, säger Asp.
Borgerlig övervikt i SVT
SVT Nyheter mäter regelbundet partiernas representation i nyhetsprogrammen Rapport 18, Rapport 19.30 samt Aktuellt. Och det visar sig att under mätperioden 1 mars – 22 april i år tillhör antalet politiker som intervjuats 63,6 procent det borgerliga lägret, medan 29,9 procent av politikerna tillhör de rödgröna (S+V+MP). Torbjörn Gustafsson är chef för politikreportrarna på SVT, och den som gör SVT:s interna undersökning:
– Jag har gjort samma undersökning inför valen 2006 och 2010 , och slutsatsen var då, liksom nu, att företrädare för regeringssidan alltid förekommer oftare. Det är de som styr landet och det är där ansvarsutkrävandet finns. Just nu påverkar också krisen i Ukraina att regeringssidan förekommer extra mycket. Allmänt är det så att i början av mätperioden brukar skillnaden vara större, och mindre ju närmare valet vi kommer.