Astrid Lindgrens privata brev till Alf Svensson: ”Vi riskerar diktatur”

Uppdaterad
Publicerad

Astrid Lindgren försökte stoppa KDS valkampanj 1976. I ett privat brev till dåvarande partiledaren Alf Svensson skrev hon att Sverige annars riskerade att gå raka vägen mot diktatur.  

”Jag tror att du kan gå långt med ditt parti, men inte just nu!” skrev hon.

Inför valrörelsen 1976 var det politiska tonläget högt uppskruvat och de borgerliga partierna gick samman för att försöka bryta 44 år av socialdemokratiskt maktinnehav. Många på högersidan såg det som ett ödesval och att Sverige riskerade att bli ett socialistiskt land.  

– Inte i något land där socialismen har genomförs har man kvar de fri- och rättigheter som det svenska folket sätter så stort värde på, sa Centerpartiets partiledare Thorbjörn Fälldin i ett valtal.   

Socialism där “diktaturen följer med på köpet”  

Kristen Demokratisk Samling (KDS), nuvarande Kristdemokraterna, sågs som ett hinder för maktskifte eftersom de drog flest röster från de borgerliga partierna och samtidigt inte såg ut att få tillräckligt med stöd för att ta sig in i riksdagen.  

Astrid Lindgren fick stort utrymme i debatten under valrörelsen 1976. Hon skrev bland annat en uppmärksammad saga om Pomperipossa som innehöll skarp kritik mot socialdemokraternas skattepolitik. I ett personligt brev till Alf Svensson målade hon upp ett katastrofscenario om vad som skulle ske ifall det inte blev en borgerlig valseger.

I klippet ovan kan du se Alf Svenssons reaktion på Astrid Lindgrens brev.

Dödshotades av borgerliga politiker

Det som började med vädjanden förvandlas snart till hot som inte bara drabbade Alf Svensson, utan även hans familj. 

Vill du veta mer om Alf Svensson och hans väg från uppväxten i Pingströrelsens kapell till maktens korridorer? Se första avsnittet av Partiledare av Guds nåde tisdag 7 december, 20.00 i SVT1 eller på SVT Play, där båda delarna publiceras den 7 december. Andra avsnittet sänds i SVT1 tisdag den 14/12.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.