Innan åklagarens förhör med Birgitte Bonnesen på tisdagen fick hon själv under en halvtimme beskriva vad som hänt. Förutom att berätta om sin bakgrund, och bankens arbete mot penningtvätt, gick Bonnesen till hård attack mot SVT:s program Uppdrag granskning, som 2019 avslöjade misstänkt penningtvätt för miljarder i banken och kopplingar till misstänkta konton i härvan kring Danske bank.
– Det var otroligt osmakligt. Jag och flera andra drabbades mycket hårt av den felaktiga bild som spreds.
Chockades av granskningen
Bonnesen beskrev dagen för UG:s avslöjande som dramatisk på banken. Telefonen hos kommunikationschefen började ringa två minuter efter att programmet publicerats.
– För oss kom det som en chock. Ju längre fram i programmet vi kom desto mer chockerade var vi. Vi visste inte vad vi skulle säga: Vi visste ju inte vilka kunder de pratade om.
Bonnesen hävdade att Swedbank inte fått ta del av de kontouppgifter och annat som Uppdrag granskning presenterade i programmet. Men det tillbakavisas av redaktionen, som erbjöd banken att ta del av en omtalad lista på 50 misstänkta kunder under och efter intervjun med bankens kommunikationschef.
– Det var inte bara väldigt osympatiskt, utan vi fråntogs också möjligheten att agera professionellt, sa Bonnesen.
– Vad som hände var att den bild som sändes ut skapade ett nytt narrativ, och vi kunde inte bemöta det. Jag och mina kollegor drabbades väldigt hårt av den felaktiga bild som skapades.
”Aktieägare blev vilseledda”
Bonnesen upprepade att det skedde återkommande granskningar, såväl internt som externt, och att banken stod under kontroll av myndigheter i såväl Sverige, Baltikum och New York.
– Det är nästan omöjligt att sprida vilseledande information i en bank, sa hon.
Men Aktiespararnas vd Joacim Olsson håller inte med.
– Man kan kommunicera hela sanningen, delar av den eller prata om något helt annat. Det är det som är problemet. Birgitte Bonnesen har inte kommunicerat hela sanningen och därför har aktieägare blivit vilseledda, säger han.
Hör Birgitte Bonnesens redogörelse från rättegången i klippet ovan.
Det här handlar målet om
Birgitte Bonnesen står åtalad för grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation, samt för röjande av insiderinformation.
Enligt åklagaren har Birgitte Bonnesen under 2018 och 2019 spridit vilseledande uppgifter kring Swedbanks åtgärder för att ”förhindra, upptäcka, förebygga och anmäla misstankar om penningtvätt i verksamheten i Estland”.
Hon riskerar upp till sex års fängelse för svindleri.
Swedbank har inte fälls för penningtvätt, men har till Finansinspektionen fått böta fyra miljarder för att ha haft otillräckliga processer mot penningtvätt.