Foto: TT

Kristdemokraterna åter till rötterna

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Efter de senaste årens hårdare retorik kring flyktingpolitik, kriminalitet och terrorism vänder Kristdemokraterna nu åter till rötterna. Med löften om nya satsningar på de äldre hoppas partiet göra sig relevant för landets pensionärer.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

KD-ledaren Ebba Busch Thor har försökt slå an en mer konservativ ton i partiets politiska budskap sedan hon valdes 2015. Retoriken har skärpts kring försvar, terror, kriminalitet och flyktingpolitik. Men det tuffare budskapet har inte lett till ökat opinionsstöd och den interna kritiken har bitvis luftats offentligt.

Söker sig till gamla hjärtefrågor

Uppenbart söker sig Ebba Busch Thor nu tillbaka till partiets gamla hjärtefrågor. I våras lanserade KD ett förslag om att helt avskaffa den så kallade pensionärsskatten, det vill säga skillnaden i skatt mellan löntagare och pensionärer. I Almedalen går partiet vidare med nya satsningar riktade mot de äldre. Det handlar bland annat om höjt tak för bostadstillägg för pensionärer och en utbyggnad av landets äldreboenden. Ebba Busch Thor talar om ”välfärdssveket mot våra äldre” och målar upp Kristdemokraterna som det parti som tar de äldres parti.

Almedalen 2017

LÄS MER: KD föreslår en miljard för att säkra boende för äldre

Partiet befinner sig i kris

Om detta är en framgångsrik strategi återstår att se. Å andra sidan kan man konstatera att den kurs Ebba Busch Thor valt hittills inte varit en framgångsväg. Tvärtom befinner sig Kristdemokraterna i den djupaste krisen på decennier. Inte sedan partiet kom in i riksdagen 1991 har det under så lång tid legat så lågt i opinionsmätningarna. Valet nästa år lär bli en rysare för partiet, som löper en överhängande risk att åka ur riksdagen.

Ett problem för Kristdemokraterna i dag är att partiet inte rankas särskilt högt i de politiska frågor som väljarna anser är allra viktigast. I frågor som rör skola, sysselsättning, flyktingpolitik och kriminalitet åtnjuter Kristdemokraterna lågt förtroende bland väljarna. Kristdemokraternas gamla hjärtefråga familjepolitiken är en fråga som spelar allt mindre roll för väljarna.

LÄS MER: Många väljare tror att Kristdemokraternas dagar är räknade

Potential hos pensionärer

När det gäller äldreomsorg och pensioner har Kristdemokraterna sannolikt en viss potential, men här håller också Sverigedemokraterna på att etablera sig, liksom partiet på sistone valt att fokusera på sjukvården, en annan av KD:s profilfrågor. Och bland väljare över 65 år har Socialdemokraterna en stark ställning.

Så det blir ingen enkel match för Kristdemokraterna att ta sig upp på banan inför valet nästa år. ”Broder fyra procent”, det vill säga moderata stödröster, kan kanske inte heller rädda partiet den här gången. En splittrad allians, ett försvagat moderatparti och KD:s läge långt under riksdagsspärren kan minska möjligheten för eventuella taktikröster.

Men är det något parti som ska hoppas på ett mirakel i sista stund så är det väl Kristdemokraterna. I annat fall får man rikta in sig på en återuppståndelse.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Almedalen 2017

Mer i ämnet