Myndigheten för samhällsskydd och beredskap redovisar i dag två regeringsuppdrag som ska stärka den kommunala räddningstjänstens roll inom det civila försvaret. Personalstyrkan inom räddningstjänsten vid höjdberedskap ska fördubblas till 32 000 kvinnor och män inom tio år.
– För att vara förberedda inför en situation med höjd beredskap och kunna hantera de påfrestningar som ett väpnat angrepp på Sverige skulle kunna innebära, ser vi att den nuvarande personalstyrkan på cirka 16 000 hel- och deltidsanställd personal i kommunal räddningstjänst behöver fördubblas, säger Henrik Larsson, chef på enheten för räddningstjänst vid stora olyckor vid MSB.
Fördubbling av personal
Fördubblingen av personalstyrkan är delvis tänkt att ske genom en återinförd civilplikt, en åtgärd som regeringen presenterade i januari.
Utöver det ska den kommunala räddningstjänsten bland annat få utbildning och övning för att år 2033 ha förmåga att hantera oexploderad ammunition och sanera för skydd mot kemiska stridsmedel och kärnvapen. Räddningstjänsten ska även utbildas för att kunna agera självständigt på alla ledningsnivåer vid störda förhållanden.
– Om förslagen i de här två uppdragsredovisningarna ges möjlighet att genomföras är det ett stort och viktigt steg som tas i den pågående uppbyggnaden av Sveriges civila försvar och ett direkt bidrag till ett starkare totalförsvar, säger Henrik Larsson på MSB.
Det ska räddningstjänsten klara 2033
– Förmåga att genomföra sök och räddningsinsatser, hantera oexploderad ammunition samt indikera och sanera för skydd mot kemiska stridsmedel och kärnvapen,
– Beredskapsplanerat i varje kommun en uthållighet om minst tre månader.
– Nått en personalvolym för höjd beredskap på 32 000 kvinnor och män.
– Grundutbildats och genomfört repetitionsövningar för all personal.
– Förmåga att agera självständigt på alla ledningsnivåer vid störda förhållanden.
– Förstärkts med materiella resurser och modern teknik anpassat till krigets krav.
Källa: MSB