Klimatforskarna är överens. Jorden blir allt varmare och extrema väder blir fler och intensivare, vilket beror på människors förbränning av fossila bränslen. Men klimatvetenskapen blir ifrågasatt – och i vissa fall förnekad.
I den senaste SOM-undersökningen som kom förra året från Göteborgs universitet svarar 19 procent av svenskarna att de är osäkra på om ”miljöförändringar är i huvudsak orsakade av mänskliga aktiviteter” är ett ”riktigt påstående”. Åtta procent anser att forskarna har fel. 73 procent svarar att de håller med om påståendet.
Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap vid Uppsala universitet, tycker att siffrorna är bekymrande.
– Klimatkrisen är det största sociala och ekonomiska hot mänskligheten stått inför. Det är jätteviktigt att människor förstår att det är på riktigt och att vi behöver vidta åtgärder, säger han.
”Förgiftat informationslandskap”
Åsa Wikforss är professor i teoretisk filosofi och har forskat om kunskapsförnekelse. Hon har bland annat skrivit boken Alternativa fakta, som delats ut till svenska skolungdomar.
Hon tycker att det är viktigt att förstå bakgrunden till att människor förnekar klimatvetenskapen, trots att enigheten bland klimatforskare är närmast total.
– De kan ha fått massor av desinformation. Det är ett förgiftat informationslandskap. Det är viktigt att vara ödmjuk inför det och inte utgå från att människor är korkade, säger hon.
Polarisering i politiska frågor
Klimatfrågan omges av många konspirationsteorier och det beror bland annat på att klimatvetenskapen har relevans för de politiska besluten, enligt Åsa Wikforss. Hon pekar på att det finns liknande polarisering inom fler ämnen som till exempel vaccin, vargar och andra miljöfrågor.
-Om någon inte gillar ett politiskt beslut kan det vara ett bra sätt att stoppa det genom att ifrågasätta det vetenskapliga underlaget. Kol- och oljeindustrin har under flera decennier arbetat väldigt aktivt för att så tvivel runt vetenskapen om klimatet, säger hon.
Mikael Karlsson tror att den största risken med personer som förnekar klimatvetenskap är att de kan påverka politiken.
-Det blir det svårare för politiker som vill minska utsläppen, om många väljare tror att det inte är på riktigt, säger han.
Så gjordes undersökningen
SOM-undersökning med frågor kring miljö, energi och klimat är ett samarbete mellan statsvetenskapliga institutionen och SOM-institutet vid Göteborgs universitet.
Rapporten görs varje år för att skapa underlag till forskare och beslutsfattare och publicerades i april 2024. Svaren samlades in mellan den 18 september och 30 december 2023. Frågor om miljö- och klimatopinion har ställts sen 2019. Antalet svarspersoner varierar mellan 1500 och 1800.
Frågan som besvarades var: ’Vilken är din uppfattning om följande påstående? Klimatförändringarna är i huvudsak orsakade av mänskliga aktiviteter.’ Svaret ges på en 11-gradig skala där 0 motsvarar ’Helt felaktigt påstående’ och 10 motsvarar ’Helt riktigt påstående’.
Svarsalternativen har kodats om till en tregradig skala där 0–3 givits benämningen ’Felaktigt påstående’, 4–6 ’Varken felaktigt eller riktigt påstående’ och 7–10 ett ’Riktigt påstående’.
Källa: SOM-institutet, Göteborgs universitet.