Covid-vaccin har producerats på rekordfart. Men det är långt ifrån alla kandidater som kommit lika långt. Foto: TT

Därför gick det så snabbt att ta fram ett covid-vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Branschen förutspådde att det skulle ta tre till fem år. Men det gick betydligt snabbare än så. Mindre än ett år efter att coronapandemin bröt ut står tre covid-vaccin på tröskeln till att bli godkända för användning i Europa. Hur kunde det gå så snabbt?

”Om allt går vägen tror vi att det kan finnas ett färdigt vaccin inom tre till fem år”.

Så sa Jonas Vikman, samhällschef på de forskande läkemedelföretagens branschorganisation (LIF) i en intervju med SVT Nyheter i våras.

– Vår bedömning då baserades på tidigare erfarenheter av vaccinutveckling. När vi sa ”tre till fem år” var det inte så att vi överdrev utan snarare tvärt om, säger han nu.

Viktiga faktorer

Tre vaccinkandidater granskas just nu av den Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA. Ett av dem har redan godkänts för användning i Storbritannien.

Hur kunde man utföra vad som normalt tar flera år på bara några månader? LIF har analyserat just den frågan och listar ett antal särskilt viktiga faktorer som ligger till grund för den rekordsnabba utvecklingen.

En viktig sådan är att orsaken till sjukdomen blev känd tidigt och att den genetiska koden till coronaviruset delades i forskarvärlden.

– Normalt kan det ta flera år att forska på själva sjukdomsmekanismen, säger Jonas Vikman.

Dessutom fanns erfarenheter från tidigare forskning på andra coronavirus, som sars och mers.

Allvaret spelade in

Allvaret i pandemin är en annan orsak till att det gått så snabbt. Tekniska framsteg och strategiska samarbeten mellan små biotechföretag, universitet och stora läkemedelsbolag har också bidragit.

– De stora bolagens förmåga att producera och genomföra studier har kombinerats med de små bolagens innovation.

Dessutom har företagen tagit större ekonomiska risker och skyndat på produktionen.

I vanliga fall genomförs utvecklingen steg för steg. Inledningsvis kliniska studier i tre faser, vars resultat ligger till grund för ansökan om godkännande från läkemedelsverk. Först efter ett myndighetsgodkännande sker större, successiv produktionsuppbyggnad.

-  Idag har man genomfört vissa steg av utvecklingsprocessen parallellt. Vissa företag har exempelvis investerat i storskalig produktion redan innan vaccinerna blivit godkända av läkemedelsverk.

På frågan om snabbheten inneburit större risker för de försökspersoner som deltagit i de studierna svarar han:

– Alla studierna får ett etikgodkännande av myndigheter. Men det har varit en något förhöjd risk för dem som ingår i studierna jämfört med hur man jobbar i vanliga fall.

Så många vaccin är under utveckling

  • 211 vaccin mot covid-19 är under utveckling globalt. De utvecklas av universitet, biotechföretag och större läkemedelsföretag.
  • Av dessa testas just nu 48 på människor.
  • EU-kommissionen har tecknat avtal eller avser teckna avtal med 7 av dessa. De blir aktuella i Sverige efter att de godkänts av Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA
  • 3 vaccin granskas just nu av EMA – inget är godkänt i dagsläget.

Källa: LIF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.