Martin Tivéus, Attendos vd, konstaterar att smittan kommit in trots att personalen kontrolleras och att man sedan länge har besöksstopp. Foto: Attendo

Vårdjätten Attendo: All vår personal behöver skyddsutrustning

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen inom äldreomsorgen är nu så omfattande att vårdföretaget Attendo ser ett drastiskt ökat behov av skyddsutrustning för personalen. Bolaget vill att all personal ska betraktas som smittbärare – och därför ska kunna bära skyddsutrustning vid all patientnära vård. Man ser ett behov av tio miljoner skyddskit i veckan för att undvika smittspridning inom den svenska äldreomsorgen, och vill se nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten.

– Vi införde besöksförbud tidigast av alla, liksom hälsokoll och temperaturtagning på personalen. Ändå har vi sett hur smittan smyger sig in. Givet besöksstoppet måste den komma in via personal som är relativt symptomfri, säger Attendos vd Martin Tivéus till SVT.

– Så vi planerar för att se all personal som potentiella smittspridare, oaktat symptom. Därmed behöver vi skyddsmaterial i en helt annan utsträckning.

Attendo uppger att tillgången på skyddsutrusning i dag är ansträngd men under kontroll, men att behovet nu alltså kommer att växa enormt.

10 miljoner kit

– Behovet för omsorgen i Sverige bedömer vi till cirka 10 miljoner skyddskit per vecka i hela landet, med handskar, munskydd och så vidare.

Martin Tivéus uppger att han fört fram sina farhågor till både Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten men hittills utan gehör. Han vill se nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten, och även en möjlighet till provtagning inom äldreomsorgen.

Vet du mer om läget inom äldreomsorg och hemtjänst? Kontakta SVT:s reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.