Foto: RFSU

RFSU: Abortmotståndarna tar till juridiken

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskefallet i Nyköping handlar inte om samvetsfrihet, säger RFSU:s ordförande. – Bilder på blodiga foster fungerar inte längre. Nu tar abortmotståndarna till juridiken för att inskränka aborträtten, säger Kristina Ljungros.

Linda Steen jobbade som sjuksköterska i Sörmlands landsting när hon 2012 bestämde sig för att vidareutbilda sig till barnmorska. Landstinget sponsrade den tvååriga utbildningen mot att hon skulle jobba där som barnmorska i två år. Mot slutet av utbildningen berättade Linda för sin arbetsgivare att hon inte kunde tänka sig att delta vid aborter. Då nekades hon anställning.

Linda Steen kontaktade då Ruth Nordström, grundare av den kristna juristgruppen Scandinavian Human Rights Lawyers. Hon fick hjälp att stämma landstinget på 80.000 kronor. Redan från början såg det mörkt ut eftersom ett landsting redan fått rätt i samma fråga.

För ett år sen stämde Ellinor Grimmark Jönköpings läns landsting för att hon inte blivit anställd efter att ha sagt att hon inte ville delta vid abortvård. Hon tog fallet till Diskrimineringsombudsmannen och därefter till tingsrätten. I bägge fallen förlorade hon och tvingades liksom Linda Steen att betala höga belopp för rättegångskostnader.

Miljoner i rättegångskostnader

Totalt är nu rättegångskostnaderna uppe i två miljoner kronor. Men det stoppar inte dem som driver fallen vidare. Ellinor Grimmarks fall ska upp i Arbetsdomstolen den 24 januari och om Linda Steens fall ska överklagas är ännu inte bestämt, men mycket talar för det.

– Det här är en viktig sak så det är inte sannolikt att jag ska ge mig efter första ronden, sade Linda Steen, som måste överklaga till AD senast 25 november.

Därefter är det Europadomstolen som gäller och såväl Ruth Nordström, som Linda Steen och Ellinor Grimmark säger att de är beredda att fortsätta dit.

Abort ingår i arbetsuppgifterna

I Socialstyrelsens kompetensbeskrivning av barnmorskeyrket står det bland annat att barnmorskan ska ”ha förmåga att vårda patienter som genomgår abort”. Men enligt Ruth Nordström så ska hänsyn tas till samvetsfrihet.

– Samvetsfrihet är en mänsklig rättighet som finns i Europakonventionen i artikel 9. Samvetsfrihet finns också i FN:s konvention och samvetsfrihet finns i barnmorskornas internationella etiska kod, säger Ruth Nordström.

Men det svenska Barnmorskeförbundet ställer sig inte bakom den koden och skriver i ett utlåtande att ”införandet av rätten att åberopa samvetsklausul kan få allvarliga konsekvenser för kvinnors hälsa”.

Scandinavian Human Right Lawyers lutar sig också mot Europaresolution 1763, som ger stöd för samvetsfrihet. Resolutionen, som röstades igenom 2010 i Europarådet, är inte bindande och Sveriges Riksdag har tagit avstånd från den. Men Ruth Nordström anser att Sverige ändå måste följa den.

– Det är som om en kommun skulle välja att ta avstånd från en lag. Om det finns majoritet för en resolution så antar man den och då gäller det för alla Europarådets medlemsstater, säger Nordström.

”Vill inskränka aborträtten”

Samvetsfrihet för vårdpersonal skulle i praktiken betyda att vårdpersonal som av religiösa skäl inte vill medverka vid abort, ska kunna säga nej till det. Men enligt RFSU:s ordförande Kristina Ljungros handlar det inte om samvetsfrihet. Enligt henne handlar det om att inskränka aborträtten.

– Det här är en typ av abortmotstånd som vi inte ha sett tidigare. Då såg vi krav på totalt förbud mot aborter, det var demonstrationer med plakat med bilder på blodiga foster. Man insåg att det inte gick hem i Sverige så då har man börjat gå via juridiken för att inskränka aborträtten, genom så kallade samvetsklausuler. Vi kallar det för vårdvägran, säger Kristina Ljungros.

Enligt RFSU är det här en strategi som har grund i USA och som har spridit sig till Europa.

– Man väljer de vägar man tror är möjliga och här ser man en chans att via juridiken inskränka aborträtten, fortsätter Ljungros.

Jobbar med internationellt nätverk

Scandinavian Human Rights Lawyers samarbetar med det internationella juridiska nätverket Alliance Defending Freedom International, som jobbar för mänskliga rättigheter och anser att vid befruktningen startar en människas liv som tillskrivs rättigheter. De stöttar SHRL:s rättsprocesser i frågan om samvetsfrihet och har starka ekonomiska muskler.

Ruth Nordström vill inte svara på frågan om hur hon ser på abort men var fram till i våras vd för stiftelsen Provita som jobbar för att sänka den lagstadgade abortgränsen från 18:e till tolfte veckan. Hon har också varit aktiv i Ja till livet, som har en nollvision när det gäller aborter.

– Hur ser du på kritiken från RFSU att de juridiska processerna är abortmotstånd i ny tappning?

– Det får stå för dem. Det här handlar om en kränkning av Linda Steens samvetsfrihet, religionsfrihet och tankefrihet, säger Ruth Nordström.

Samverkar med KD:s Lars Adaktusson

Scandinavian Human Rights Lawyers och Linda Steen hävdar att de juridiska processerna inte har med politik att göra, att de bara drivs för att de två barnmorskorna ska få jobba i Sverige med samvetsfrihet.

Ruth Nordström har vid flera tillfällen träffat kristdemokraten Lars Adaktusson som även han vill införa samvetsfrihet i Sverige. För två veckor sedan var Ruth Nordström och de två barnmorskor som hon företräder i Bryssel, inbjudna av Lars Adakutsson och Alliance Defending Freedom för att delta i en presskonferens om samvetsfrihet.

– Det var för att lyfta den här frågan till europeiskt perspektiv och det är väldigt tydligt att i de flesta andra europeiska länder ser man på det här på ett helt annat sätt än i Sverige. Det är viktigt för att om det finns en samsyn i Europa så är det väldigt svårt för Sverige sen att avvika från den samsynen, säger Ruth Nordström.

Tror inte att de kommer lyckas

RFSU:s ordförande Kristina Ljungros tror inte att de kommer att lyckas även om de kommer hela vägen till Europadomstolen. Men här går åsikterna mellan olika juridiska experter isär. En del tror att de kan vinna, andra inte. Att komma hela vägen till Europadomstolen kan ta flera år och om de skulle vinna så skulle den svenska abortlagen kunna ändras.

– Det skulle vara ett stort bakslag. Vi är tydliga i vår abortlagstiftning som skrevs för 40 år sedan. Vi har ingen samvetsklausul. Vården utgår från patientens behov, inte personalens. Det är en rättighet att kunna söka abortvård och inte möta personal som har samvetsbetänkligheter kring det, säger Kristina Ljungros.

Men skulle det vara så farligt om några enstaka barnmorskor i Sverige inte vill utföra abort?

– Vi har en sjukvård i Sverige som utgår från patientens behov inte personalen och så ska det fortsätta vara.

Men det handlar ju inte om så många barnmorskor?

– Ja, men ponera att du är 16 år och kommer till en barnmorska för att få preventivmedelsrådgivning, gör samtidigt ett graviditetstest och får reda på att du är gravid och börjar ställa frågor om abort. Tänk dig då att den barnmorskan säger att ”då ska jag gå och hämta en annan barnmorska”. Vad skickar det för signaler? Ingen ska behöva möta personal som skuld- eller skambelägger ditt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.