Balkanflyktingar har klarat sig rätt bra

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått rätt bra för dem som flydde till Sverige från Balkankriget i början av 1990-talet, summerar integrationsminister Erik Ullenhag (FP) statistik som SCB tagit fram

I genomsnitt har sju av tio jobb i dag, 15 år efter att de kom till Sverige. Allra bäst har det gått för dem som var barn då eller hade gymnasieutbildning, eller högre utbildning, med sig i bagaget.

Ullenhag tycker att det är relevant att blicka bakåt och dra lärdomar nu när många flyr från Syrien. 2012 fick 25 000 flyktingar, skyddsbehövande och deras anhöriga uppehållstillstånd i Sverige och antalet väntas öka i år. Det kan jämföras med 1994, då motsvarande siffra var 60 000.

Fler lågutbildade kommer idag

En likhet mellan Balkanflyktingarna och de människor som söker sig till Sverige i dag är att många är unga. En skillnad är dock att fler är lågutbildade i dag, vilket ställer särskilda krav på integrationspolitiken, menar Ullenhag.

-Jag tror att det hade blivit ett ännu bättre resultat av Balkaninvandringen om man hade haft ett tidigare jobbfokus och om man tidigare hade kopplat ihop jobb med kunskaper i svenska språket.

En annan lärdom är att det behövs ett tydligare jämställdhetsperspektiv. Efter 15 år i Sverige har 66 procent av kvinnorna från Balkan jobb och 72 procent av männen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.