I genomsnitt har sju av tio jobb i dag, 15 år efter att de kom till Sverige. Allra bäst har det gått för dem som var barn då eller hade gymnasieutbildning, eller högre utbildning, med sig i bagaget.
Ullenhag tycker att det är relevant att blicka bakåt och dra lärdomar nu när många flyr från Syrien. 2012 fick 25 000 flyktingar, skyddsbehövande och deras anhöriga uppehållstillstånd i Sverige och antalet väntas öka i år. Det kan jämföras med 1994, då motsvarande siffra var 60 000.
Fler lågutbildade kommer idag
En likhet mellan Balkanflyktingarna och de människor som söker sig till Sverige i dag är att många är unga. En skillnad är dock att fler är lågutbildade i dag, vilket ställer särskilda krav på integrationspolitiken, menar Ullenhag.
-Jag tror att det hade blivit ett ännu bättre resultat av Balkaninvandringen om man hade haft ett tidigare jobbfokus och om man tidigare hade kopplat ihop jobb med kunskaper i svenska språket.
En annan lärdom är att det behövs ett tydligare jämställdhetsperspektiv. Efter 15 år i Sverige har 66 procent av kvinnorna från Balkan jobb och 72 procent av männen.