Foto: TT

Bank i Schweiz hjälper miljonärer slippa skatt

Uppdaterad
Publicerad

En stor läcka från en av världens största banker, brittiska HSBC, visar hur den hjälpt rika personer runt om i världen att undkomma skatt. Hundratals svenskar uppges förekomma i det läckta materialet som nu kommer att begäras ut av Skatteverket.

Banken blev för några år sedan av med databaser med detaljerad information om över 30.000 bankkonton.

Enligt det internationella journalistnätverket ICIJ, som ligger bakom dagens avslöjande, kunde då rika bankkunder kopplas till konton som innehöll mer än 800 miljarder kronor.

Schweiziska bankläckan

Dokumenten visar också att mer än 500 kunder med konton hos HSBC i Schweiz har kopplingar till Sverige, uppger Ekot. Av dem är knappt hälften, 39 procent kunder med svenska pass enligt ICIJ.

Svenskar kan åtalas

Katrina Björk, rikssamordnare på Skatteverket, säger till SVT Nyheter att myndigheten i dagsläget inte har de läckta uppgifterna från HSBC, men att man nu kommer att begära ut dem.

Dock gäller uppgifterna bara fram till 2007, vilket betyder att preskriptionstiden i många fall har gått ut. Endast om det handlar om grovt skattebrott kan myndigheten gå tillbaka längre än fem år. 

Vad kan det betyda för svenskarna vars namn finns med i läckan?

– Det kan betyda att Skatteverket kan titta närmare på de här personerna och om det handlar om grovt skattebrott kommer Skatteverket att göra en anmälan till Ekobrottsmyndigheten, säger Katrina Björk.

Före detta landslagsspelare

Andreas Andersson, före detta spelare i svenska fotbollslandslaget, är en av dem som placerat flera miljoner kronor i banken HSBC.

Att ha den här typen av bankkonto är i sig inte olagligt, men ingen av personerna som Ekot varit i kontakt med vill prata om saken.

Bland annat har man varit i kontakt med en konsult vars namn finns med i läckan och som inte redovisat någon förmögenhet på sitt skattebeslut, men vid samma tidpunkt haft cirka 35 miljoner kronor på ett hemligt konto i Schweiz.

Anmälde sig själv

Sedan HSBC-läckan blivit känd och sedan Schweiz gått med på att samarbeta med svenska myndigheter har cirka 4.500 personer redovisat förmögenheter på utländska konton genom en så kallad självrättelse. Detta ska även Andreas Andersson ha gjort för cirka fyra månader sedan.

– Jag har gjort en rättelse för det som är, säger han til Ekot.

Eftersom Sverige sedan 2007 inte har någon förmögenhetsskatt är det endast avkastningen på kapital i de utländska kontona som behöver beskattas för dem som gjort en självrättelse. Alltså inte själva förmögenheten och inte heller arv eller gåvor. 

Dessutom är det endast avkastningen de senaste fem åren som där skattepliktig. Underlaget till besluten bygger på vad personerna själva väljer att redovisa.

Lär leda till brottsutredningar

Materialet täcker perioden 1988 till 2007 och enligt brittiska The Guardian medger HSBC de oegentligheter som begicks.

”Vi vidkänner och tar ansvar för tidigare försummelser och brister i vår kontroll”, heter det i ett uttalande från HSBC, enligt nyhetsbyrån AFP.

Även mycket stora kontantuttag kunde göras utan att banken ställde några obekväma frågor. HSBC beviljade rutinmässigt kunder att ta ut ”tegelstenar” med kontanter, skriver AFP. Ofta bestod dessa kontanter av utländsk valuta, det vill säga inte schweizerfranc.

Brittiska BBC rapporterar att HSBC-banken kan förvänta sig brottsutredningar i USA, Belgien, Frankrike och Argentina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schweiziska bankläckan

Mer i ämnet