De fem senaste åren har drygt 31.600 våldtäkter och våldtäktsförsök polisanmälts. Av dem har 6.235, eller 20 procent blivit personuppklarade, vilket betyder att ett åtal har väckts, ett strafföreläggande utfärdats eller att åklagare har meddelat åtalsunderlåtelse.
”Finns inga undersökningar”
Peter Strandell på Tryggare Sverige menar att det ser illa ut att siffran är så låg. Men vad polis och åklagare bör göra för att uppklaringssiffran ska bli bättre är omöjligt att säga, menar han.
– Det finns inga undersökningar som visar vad som bör göras. Istället har man fastnat i förklaringar som till exempel utbildning och resurser. Det kan vara helt rätt. Men så länge vi inte vet hur behovet ser ut så vet vi inte vad vi behöver göra, säger Peter Strandell.
”Granskning – ett måste”
Tryggare Sverige konstaterar i sin utredning att det finns en bra lagstiftning i Sverige. Och våldtäktsbrott är prioriterat inom polisen. Men frågan hur arbetet ser ut när teori ska bli praktik, alltså konkret polisarbete.
– Det krävs att polis och åklagare granskar sin egen verksamhet kritiskt. Om ingen följer upp arbetet systematiskt så struntar man i det till slut, säger Peter Strandell.
Ett prioriterat brott
Rolf Andersson, polismästare vid utvecklingscentrum Väst i Göteborg, säger till SVT Nyheter att våldtäkt är ett prioriterat brott, men att låga uppklaringssiffror inte är bra. Han håller dock inte helt och hållet med Tryggare Sverige om att det inte finns någon kunskap om hur man ska kunna bli bättre.
– Både polisen och Åklagarmyndigheten har gjort genomlysningar där man kommit fram till en del slutsatser. Vi gör mycket bra i den här frågan. Men det går alltid att göra ännu bättre, till exempel hur vi hanterar förundersökningar och att oftare erbjuda målsägarbiträde till offer. Men våldtäktsfall är komplexa och bevisvärderingen är väldigt svår, säger Rolf Andersson.
Stor skillnad mellan länen
Det skiljer sig väldigt mycket mellan olika län när det gäller hur många våldtäkter som blivit personuppklarade, enligt Tryggare Sverige. I Västerbotten ligger siffran på 9 procent och på Gotland 11 procent medan siffrorna i Södermanland och Västernorrland ser betydligt bättre ut. Där blir 41 procent av våldtäkterna och våldtäktsförsöken personuppklarade. Rolf Andersson på utvecklingscentrum Väst vill inte kommentera enskilda län. Peter Strandhell säger att inte heller de regionala skillnaderna går att förklara med säkerhet.
– Det finns inga undersökningar som svarar på den frågan heller. Men det kan handla om att man väljer att jobba med den här frågan på olika sätt runtom i landet. Dessutom kanske man har olika organisationsmodeller, säger han.
Vill ha expertgrupp
Tryggare Sverige menar nu att det måste tas krafttag för att ta reda på hur man ska förbättra uppklaringsprocenten. Därför föreslår de att regeringen inrättar en expertgrupp som granskar både polisen och åklagarna.
– De måste titta på vilken utbildning poliser bör ha, hur man ska omsätta kunskap till praktik och beräkna vilka resurser som krävs. Man måste börja räkna på det här och följa upp det under längre tid, säger Peter Strandell.