Siffrorna framgår av en rapport till Framtidskommissionen med underrubriken Har Sverige något att lära?
-Den viktigaste slutsatsen är att vi kan lära av andra länder att bli bättre, säger integrationsminister Erik Ullenhag.
Det finns flera förklaringar till varför somalier i USA, Storbritannien och Kanada har högre sysselsättningsgrad än i Sverige. De länderna har mindre andel nyanlända. 80 procent av de drygt 37.000 somalier som finns i Sverige har kommit efter 2000. Andelen högutbildade är större i de länderna. 70 procent av somalierna i Sverige har bara förgymnasial eller okänd utbildning.
Fler enkla jobb
Andra faktorer är språket, flera somalier kan redan engelska när de kommer till de länderna. Tillgången till ”enkla jobb” är större och trösklarna till arbetsmarknaden är lägre. Det är också något enklare att starta företag i till exempel USA.
I rapporten föreslås att kommuner och arbetsförmedlingen ger en större roll åt somaliska serviceorganisationer i arbetet med att hjälpa somaliska invandrare. Kommuner föreslås också att inrätta lokala ”basarer” med många små affärslokaler nära invandrartäta bostadsområden.
”Jättebra förslag”
Men Erik Ullenhag vill vara försiktig med att låta somaliska föreningar ta över för mycket.
-Som komplement tror jag att det är jättebra. Men jag är mer tveksam till att helt överlåta integrationen till etniska grupper. Det kan stjälpa mer än hjälpa.
Awes Ahmed Osman, själv somalisk flykting och nu samhällsvägledare för somalier i Hallstahammar och Nyköping, tycker att rapportens idéer är bra.
-Det är ett jättebra förslag att låta somaliska organisationer sköta informationen om hur det svenska samhället fungerar.
Fakta: Somaliers situation
* Enligt officiella siffror finns det 37. 800 somalier i Sverige. 21 procent av dem (16-64 år) har arbete.
* I USA finns det 82.500 somalier. 54 procent av dem har arbete.
* I Kanada finns det 37.800 somalier. 46 procent av dem har arbete.
* Andelen somalier som är företagare är i Sverige 0,5 procent. I USA är siffran 5,1 procent och i Kanada 5,3 procent.
* Bland förklaringarna nämns att andelen nyanlända är mycket större i Sverige. Tillgången till enkla jobb är större i USA och Kanada. Trösklarna till arbetsmarknaden är lägre och utbildningsnivån bland somalierna där är högre.
Källa: Somalier på arbetsmarknaden – har Sverige något att lära? (TT)