Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om: Barnen i gängens krig. Foto: Polisen/SVT

Barn används som ”soldater” i gängens krig

Publicerad

Barn och ungdomar rekryteras in i gängens krig. Totalt pekades 1 200 minderåriga ut som nätverkskriminella av polisen 2021 – och sedan dess har situationen eskalerat.

– Förut fick barn inte ens hålla i ett vapen, nu har vi barn som utför mord, säger Anna Rise, underättelsechef på polisen i Stockholm.

Med automatvapen öppnade gärningsmännen eld och sköt över 25 skott genom lägenhetsdörren i Gubbängen i Stockholm.

Polisen misstänker två pojkar, 14 och 15 år, för dådet som är en del av den våldsvåg som drabbat huvudstaden sedan julhelgen. Båda två var på rymmen från HVB-hem när de greps förra veckan.

Våldsvågen i Stockholm

– Förut var det kanske ett hedersuppdrag att få utföra ett mord, nu är det mer av en skitgöra. Då använder man dem som står lägst i rang, säger Anna Rise, chef för polisens underrättelseenhet i region Stockholm.

Tvingas in i gäng

Barn och ungdomar som rekryteras av kriminella gäng har blivit vanligare, enligt polisen. De blir kompisar med gängmedlemmarna, utför små ärenden och sedan eskalerar det.

– När barnen vill dra sig ur finns inte längre den möjligheten. Vi har ärenden där barn har blivit intvingade i nätverk. Där nätverkskriminella har sökt upp familjer och sagt att ett av era barn ska tillhöra oss, säger Anna Rise.

Stockholm, 8 januari 2018: En då 16-årig pojke skjuter ihjäl en man på en pizzeria i Rinkeby. Han döms senare till sluten ungdomsvård. Foto: Polisen

Tidigare handlade det oftare om att hålla span eller förvara narkotika, nu har rollen förändrats och barnen har beskrivits som ”soldater” i gängkriget.

Malmö, 19 augusti 2022: En man skjuts till döds och en kvinna skadas allvarligt på köpcentrumet Emporia i Malmö. En 15-årig pojke, som var på rymmen från ett LVU-omhändertagande, grips och sitter nu häktad misstänkt för skjutningen.

Stockholm, 28 mars 2022: En maskerad gärningsman skjuter en man i 55-årsåldern till döds inne på ett gym i Vasastan i Stockholm. En 16-årig pojke, som kopplas till ett kriminellt nätverk av polisen, grips och sitter fortfarande häktad misstänkt för mordet.

Stockholm, 5 april 2022: En man i 20-årsåldern skjuts ihjäl i Norsborg efter att ha lurats i en fälla. Polisen riktar bland annat misstankarna mot en då 15-årig pojke som nu sitter häktad misstänkt för mord.

1 500 i svansen

Exakt hur många barn och minderåriga det finns inom gängmiljön i Stockholm är oklart. Men bedömningen är att det finns runt 1 500 gängkriminella och lika många i nätverken runt dem.

– Vår bedömning är att svansen är ungefär lika stor och då är det till stor del unga, säger Anna Rise.

Antalet unga som åtalats – år för år

Statistiken anger det totala antalet 15-17-åringar som åtalats för mord, mordförsök eller medhjälp till mord. Siffrorna visar en sammanslagning av brottsrubriceringarna. Exempelvis år 2022: 38 mordförsök, 1 medhjälp till mord, 10 mord = 49

2022: 49

2021: 51

2020: 29

2019: 39

2018: 25

2017: 33

2016: 16

2015: 10

2014: 18

2013: 7

2012: 5

2011: 9

Källa: Åklagarmyndigheten

Straff för unga som begår brott

Under 15 år:

Barn under 15 år är inte straffmyndiga och kan inte ställas till ansvar för brott. Efter utredningar mot barn fattar sociala myndigheter beslut om vilka insatser som är lämpliga.

Vid mycket allvarligt brott, exempelvis mord eller grov våldtäkt, kan en domstol ändå pröva om barnet har begått brottet eller inte genom en så kallad bevistalan. Någon påföljd utdöms dock inte.

15-17 år:

15-17-åringar kan dömas till ungdomstjänst. Vid riktigt allvarliga brott blir påföljden oftast sluten ungdomsvård i stället för fängelse. Det blir ett tidsbestämt straff där man blir inlåst på ett ungdomshem.

Sedan den 1 januari 2021 finns den nya påföljden ungdomsövervakning för vissa ungdomar.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet