En man i kostym står i en stor, öppen och modern inomhusmiljö med färgglad inredning och naturligt ljusinsläpp. Han gestikulerar med händerna medan han pratar. I bakgrunden syns en person som promenerar genom rummet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Fryshuset ser det som problematiskt att prata om barn som kriminella. Foto: Emmanuel Royer/SVT

Kritik mot regeringens hårda tag mot barn

Publicerad

Sprängningarna fortsätter och så sent som igår drabbades en restaurang i Nacka. Samtidigt riktas nu kritik mot regeringens hantering av våldsvågen och att fokuset ligger på att straffa istället för att förebygga brott.

– Det har blivit fel i debatten om gängkriminella, när det handlar om barn så måste vi prata om barn. Är man ett barn är man per definition ett offer, säger Fryshusets vd Johan Oljeqvist.

Genom bara några knapptryck kan barn få morduppdrag via sociala medier. Men att straffa barnen är fel väg att gå, menar Johan Oljeqvist.

– Inkapacitering av ett barn är psykisk misshandel. Det håller vi på att införa som lag i Sverige, det land som var först med att förbjuda aga. Jag tror att vi har tappat koncepten, säger Fryshusets vd Johan Oljeqvist.

Våldsvågen i Stockholm

Han menar att insatserna måste komma långt tidigare och betonar att det finns metoder för att stoppa unga från att dras in i kriminalitet men att pengarna saknas.

”Handlar om att göra mer för pengarna”

Men regeringen håller inte med om kritiken.

– Det handlar om att kunna göra mer för de pengar man har, säger justitieminister Gunnar Strömmar (M).

Han menar att det preventiva och det repressiva måste gå hand i hand och att det görs mycket förebyggande insatser också.

Hör mer om hur Fryshuset ser på barnen som blivit föremål för debatt och Strömmers svar på kritiken i videon längst upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet