Frisör klipper kort hår med hårtrimmer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kobra Malekzaden tränar på att klippa en ”fade” i skolan – men jobbar redan extra på salong. Foto: Ellinor Knoxborn/SVT

Kobra fick jobb efter cv-träning: ”Jag övade – sen var det lätt”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten är större bland utrikesfödda kvinnor än inrikes födda kvinnor, enligt Jämställdhetsmyndigheten. Kobra Malekzaden, 27, kom till Sverige från Afghanistan för fyra år sedan. I dag pluggar hon och jobbar deltid som frisör.

Att jobba mot utanförskap med mentorskap är en nyckel, menar Petra Lindberg, verksamhetschef på Nya kompisbyrån som nu i april startar Framtidsprogrammet Järva i Stockholm.

Deltagarna erbjuds informationsträffar och paras ihop med en mentor – en kvinna som redan är etablerad på arbetsmarknaden.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

– I Järva finns arbetslösa kvinnor med stor potential och motivation, vissa saknar bara rätt kontakter och vägledning, säger Petra Lindberg.

”Goda resultat”

Framtidsprogrammet finns redan i Uppsala och Stockholm, men nu satsar de, med hjälp av Svenska Postkodlotteriets stiftelse, extra i Järva.

Sedan tidigare har de sett att metoden fungerar.

– Åtminstone en av tre deltagare har fått arbete redan under programmets gång. Ett år efter utbildningen har antalet fördubblats, säger Petra Lindberg.

Tidigare deltagaren Kobra

Kobra Malekzaden, 27, flyttade till Sverige från Afghanistan för fyra år sedan. Hon pluggade ett par år på SFI och det var där hon först fick kontakt med Framtidsprogrammet.

Hör om Kobras resa i klippet: ”Är mitt drömjobb”.

FRAMTIDSPROGRAMMET JÄRVA

Riktar sig till kvinnor i Järva stadsdelsområde, 18-25 år, som är arbetssökande eller har otrygg anställning.

Under 1,5 år kommer fyra omgångar med 20 deltagare per grupp startas i Järva. Den första starten är i april 2025.

Programmet består av fem utbildningsträffar då deltagarna får info om arbetsmarknaden och utbildningssystemet. Under träffarna diskuteras även frågor som rättigheter och skyldigheter på arbetet, bland annat.

Efter utbildningsträffarna paras alla deltagare ihop med en kvinna som redan är etablerad på arbetsmarknaden. Tanken är att mentorn ska vara ett stöd i jobbsökandet och hjälpa till med cv och andra praktiska frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet