Dådet har beskrivits som en vansinnesskjutning. Ett 20-tal skott avlossades i Farsta centrum – två personer dog och flera skadades. Foto: Jessica Gow/TT

Hovrätten fastställer livstidsdomarna efter dödsskjutningen i Farsta

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten fastställer livstidsdomarna efter dödsskjutningen i Farsta centrum förra sommaren. 43-årige Tesfamichal Beraki och 15-årige Elias dog och flera personer skadades i dådet.

Fyra män dömdes i tingsrätten till långa fängelsestraff för inblandning i skjutningen. Två av dem, den ena från Södertälje och den andre från Haninge, fick livstids fängelse. Nu fastställer Svea hovrätt domarna för de två männen – varav den ena var skytt och den andre chaufför när dådet utfördes. Även domen om utvisning på livstid för chauffören står fast.

Men hovrätten gör en annan bedömning vad gäller de två andra personerna som dömts för inblandning i dådet. De döms för brott mot alla målsäganden som var på och intill torget, alltså för fler fall av bland annat medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök. Den ena personen får skärpt fängelsestraff – 15 år och tio månader, samma straff som den andre medhjälparen dömts till.

Våldsvågen i Stockholm

Skytten fick bild på personer att skjuta

Hur skjutningen planerades syns i polisens förundersökning. I en chatt skrev en okänd person med skytten:

”Bror alla du ser, bara smattra” och ”Ta så många du kan”.

Vem eller vilka personer som skulle skjutas är oklart. I förhör har skytten sagt att han fått en bild på några personer, men att han inte visste vilka de var.

Strax efter skjutningen greps två av gärningsmännen vid en trafikplats i Järna utanför Södertälje, efter en intensiv biljakt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skjutningen i Farsta – så gick det till. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet