Byggarbetsplats med grävmaskin bakom stängsel. Person i gul reflexjacka står framför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så går fusket med bolag i byggbranschen till. Det är svårt att komma åt personerna som styr i de bakre leden, menar Tomas Kullberg, ordförande för fackförbundet Byggnads Stockholm-Gotland. Foto: Paulina Monzón/SVT

Larm om fuskande byggbolag: ”De lever på att gå i konkurs”

Uppdaterad
Publicerad

Byggnads ser att fusket med konkurser ökar i en redan hårt konkursdrabbad bransch.

– Många utnyttjar lågkonjunkturer och passar på, menar Tomas Kullberg, ordförande för fackförbundet Byggnads Stockholm-Gotland.

Fackförbundet Byggnads ser hur återkommande personer startar företag för att innan de går i konkurs rensa bolaget på tillgångar, och sedan börja om igen.

– Det blir ju konstigt att utnyttja det här och leva på att gå i konkurs, säger Tomas Kullberg.

Facket: ”Ska inte få vara arbetsgivare”

Facket menar nu att man måste ändra i lagstiftningen för att komma åt personerna som ligger bakom uppläggen.

De menar att lagen om offentlig upphandling inte räcker till för att kommuner ska kunna säga nej till leverantörer som missbrukar systemet.

– Man behöver titta på hur ägarstrukturen ser ut i det bolag som man handlar upp. Vissa personer ska inte kunna få vara arbetsgivare eller företagare överhuvudtaget, säger Tomas Kullberg.

SKR: ”Lagen räcker till”

Karin Peedu, upphandlingsstrateg på SKR, Sveriges kommuner och regioner, menar att det finns delar i lagen som man kan testa för att komma åt den här typen av systematiskt utnyttjande av konkurslagen.

– Skulle jag själv hamna i den situationen skulle jag överväga ”allvarligt fel i yrkesutövningen”, som är en frivillig uteslutningsgrund. Då ska det vara ett dokumenterat fel, men det behöver inte vara brottsligt, säger hon.

Hon pekar på att det i slutändan handlar om resurser hos de kommuner och regioner som köper upp varor och tjänster.

– En kommun har kanske 700 till 1000 avtal, men små kommuner har kanske bara en enda upphandlare. Så man kan inte göra alla kontroller i alla upphandlingar, säger hon.

Av Stockholms läns drygt 30 000 leverantörer 2022 och 2023 har nu knappt 300 inlett konkurs, visar SVT:s kartläggning.

KONKURSER HOS KOMMUNERNAS LEVERANTÖRER

SVT Nyheter Stockholm har i samarbete med nyhetsbyrån Newsworthy tagit del av företag som sålt tjänster till kommuner i Stockholms län under 2022 och 2023. Datan är hämtad ur Intelligence Companys databas, som drivs av techentreprenören Jens Nylander, som samlar stora delar ur kommunernas leverantörsdata.

I databasen finns uppgifter om leverantörsfakturor för alla kommuner i länet utom Nykvarn och Sundbyberg.

Vi har korskört datan med konkursdata från Newsworthy.

Av Stockholms läns 29 157 leverantörer 2022 och 2023 har nu 284 stycken inlett konkurs.

Byggbolag är överrepresenterade i datan. Totalt har drygt 250 byggbolag som sålt tjänster till Stockholms läns kommuner i databasen begärts i konkurs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.