Tredelad bild. Vänster: Person gestikulerar vid en växt. Mitten: Person i vinterkläder utomhus. Höger: Person i gul jacka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så tycker byggfacket om att branschen är konkursdrabbad och SKR menar att det är en balansgång vid offentlig upphandling. Foto: Alva Collin och Tim Waage/SVT

Samhället betalar dubbelt när företag går i konkurs – byggbolag sticker ut

Uppdaterad
Publicerad

När företag som anlitats av kommuner går i konkurs drabbar det invånarna på flera sätt. De senaste åren sticker byggbolagen ut, visar SVT:s kartläggning.

– Först och främst drabbas alla som är medborgare och betalar skatt i Sverige, säger Tomas Kullberg, ordförande för fackförbundet Byggnads Stockholm-Gotland.

När bolag som säljer varor och tjänster till kommuner och regioner går i konkurs drabbas samhället på flera sätt: byggen stannar av, skatteintäkter går förlorade och staten står för notan för lönegarantier för de anställda.

Av Stockholms läns drygt 30 000 leverantörer 2022 och 2023 har nu knappt 300 inlett konkurs, visar SVT:s kartläggning.

SKR: Balansgång

Men det är en balansgång menar Sveriges kommuner och regioner, SKR, som säger att kommunerna inte kan ställa för höga krav på leverantörer i upphandlingar.

– Det gäller att hitta rätt nivå på kraven vi ställer under en upphandling, säger Karin Peedu som är upphandlingsstrateg på SKR.

Hon menar att om man ställer för höga krav på leverantörer så kan det leda till att det blir för få företag som kan delta i upphandlingen.

– Då riskerar du att få för höga anbudspriser och för dålig kvalitet.

Men det finns specifika krav en kommun kan ställa, menar hon.

– Har du till exempel ett stort skolbygge kan du titta på de här kraven och hitta något som är relevant för att bedöma om det här företaget kommer överleva och kunna leverera under kontraktsperioden, säger hon.

Byggkonkurser i topp

Byggsektorn var en av de mest konkursdrabbade under förra året då drygt 2 000 byggbolag begärdes i konkurs i hela landet. Av dem hade närmare 900 sitt säte i Stockholms län.

Av de totalt 10 600 byggföretag som vi vet har haft uppdrag för landets kommuner under 2022 eller 2023, har nu 250 hunnit gå i konkurs. Det motsvarar drygt 2,5 procent – en högre andel än för andra typer av kommunala leverantörer, visar kartläggningen.

– Det finns en okunskap bland byggbolagen att hantera de ekonomiska ramarna och ha en långsiktighet. Man lever för dagen lite grann, säger Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland.

Byggnads tycker att företag ska vara tvungna att lägga undan pengar för att kunna täcka delar av eventuella konkurskostnader.

– Jag är inte förvånad över antalet konkurser, men att det är så stora bolag som gått i konkurs är väldigt ovanligt, säger Tommy Kullberg.

Fakta om statistiken

SVT Nyheter Stockholm har i samarbete med nyhetsbyrån Newsworthy tagit del av företag som sålt tjänster till kommuner i Stockholms län under 2022 och 2023. Datan är hämtad ur Intelligence Companys databas, som drivs av techentreprenören Jens Nylander, som samlar stora delar ur kommunernas leverantörsdata.

I databasen finns uppgifter om leverantörsfakturor för alla kommuner i länet utom Nykvarn och Sundbyberg.

Vi har korskört datan med konkursdata från Newsworthy.

Av Stockholms läns 29 157 leverantörer 2022 och 2023 har nu 284 stycken inlett konkurs, visar kartläggningen.

Byggbolag är överrepresenterade. Totalt har drygt 250 byggbolag som sålt tjänster till Stockholms läns kommuner begärts i konkurs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.