Foto: SVT

Barngrupperna störst i Håbo: ”Vi måste ha fler förskolor”

Uppdaterad
Publicerad

Håbo har störst barngrupper bland länets förskolor, vilket har blivit en viktig valfråga bland kommunens olika partier.

Håbo har allra störst barngrupper i länet, i snitt är det 17,9 barn per avdelning, vilket kan jämföras med länssnittet som är 15,6 barn per avdelning. Trots att Moderaterna och Socialdemokraterna är överens om att man vill minska barngrupperna, så är de inte eniga när besluten väl ska tas.

– Problemet är att vi har styrt i minoritet här, de beslut vi har lagt fram har blivit avslagna helt enkelt, säger Agneta Hägglund (S), oppositionsråd.

Val 2018 – #dinröst

– Under den här mandatperioden så har vi tagit upp det i alla budgetförhandlingar, men fått avslag på dem, säger Liselotte Grahn Elg (M).

”Minskade barngrupper är inte lösningen”

Föskolläraren Elisabeth von Rudiger anser att politikerna har fel fokus i frågan.

– Jag upplever inte att problemet egentligen är att minska barngrupperna. Det jag önskar är att man ser över antalet barn per vuxen, det vill säga pedagogtätheten. Man kan ha väldigt små barngrupper men då finns det inte tillräckligt med personal, säger hon.

Ordförande i Lärarförbundet i Håbo delar bilden om att det är brist på utbildad personal, samt personal i stort på förskolorna och att det drabbar lärarna.

– Vi får rätt mycket signaler från våra förskolelärare i Håbo kommun till Lärarförbundet och väldigt många beskriver då att det är en tung arbetsbelastning, de får inte ut sina raster som de ska och de får göra mycket annat än vad som är kärnuppdraget, säger Somir Sinharoy.

”Det här är en fråga som inte kan vänta”

Lärarförbundet har en dialog med politiker och förvaltningen om hur fler ska vilja söka jobb på förskolorna och då är arbetstider, löner och kompetensutveckling i fokus. Men för att minska barngrupperna menar Somir Sinharoy att tiden är knapp och att politikerna behöver komma med konkreta förslag.

– Många förskollärare som jag pratar med upplever att det tar lång tid och att inget händer, och det känns som man tappar lite mod då. Det är viktigt för förskollärare att de kan känna att det händer något riktigt konkret här och nu. Det här är en fråga som inte kan vänta, säger Somir Sinharoy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet