Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Batterifabriken tog paret från Brasilien till Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Industrisatsningen i norr skapar arbetstillfällen – men att få folk att flytta dit är svårt. Ett undantag är Mario och Helda Freitas som flyttade långt.

– I grund och botten såg vi en bra möjlighet att förändra våra liv och uppleva nya kulturer, säger Mario Freitas till SVT:s Agenda.

Industrisatsningen i Västerbotten och Norrbotten är i full gång, och genererar många jobbmöjligheter. Inte minst i Skellefteå, där batterifabriken Northvolt väntas sysselsätta 4 000 personer när fabriken är färdigbyggd, vilket beräknas till tidigast 2026.

Två som valt att flytta dit är paret Helda och Mario Freitas som för ett år sedan valde att lämna Brasilien för Skellefteå efter att de båda har fått jobb på Northvolt.

”Riskerar tappa attraktionskraft”

Men det är inte bara fabrikerna som behöver anställa, utan arbetskraft behövs även för att täcka ett ökande behov inom till exempel vård, skola och omsorg. 

Ida Rönnblom på Arbetsförmedlingen ser att det finns ett stort intresse för att arbeta med den gröna omställningen i industrin. Däremot är det betydligt svårare att hitta personer som är beredda att flytta för ett jobb i offentlig sektor.

– Det som riskerar att hända är att vi tappar attraktionskraften. Det är ingen som vill flytta till en plats där det inte går att få barnomsorg, säger Ida Rönnblom.

Kommunen efterfrågar stöd

Vad som händer om inte tillräckligt många flyttar till Skellefteå vill inte kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman (S) spekulera kring. 

– Vi kan inte jobba efter det scenariot, utan vi har en målbild om att vi ska lyckas med det här. Men vi behöver också större stöd från statsmakterna, säger Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå. 

Helda och Mario Freitas väntar sitt första barn. För dem är det viktigt att samhällsfunktionerna i staden fungerar – då kommer de att bo kvar.  

– Skellefteå är en riktigt bra plats för familjer, och speciellt för barn att växa upp i, säger Mario. 

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson kommer till Agenda 21.15 i SVT2 för att prata om hur man ska lösa arbetskraftsbristen i samband med industrisatsningen i norr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.