Delad bild. Till vänster: intervju på gatan. Till höger: Northvolt byggnad med snö och skyltar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ardalan Shekarabi beskriver i klippet varför socialdemokraterna vill ge just uppsagda Northvolt anställda längre tid att hitta nytt jobb innan de blir utvisade. Foto: Henrik Johansson/SVT och Jonas Westling/TT

S krav: Fördubbla tiden för Northvolts anställda att hitta nytt jobb

Uppdaterad
Publicerad

Många som förlorar jobbet i samband med Northvolts konkurs är i Sverige på tillfälliga arbetstillstånd och har bara tre månader på sig att hitta ett nytt jobb. Nu kräver Socialdemokraterna att regeringen fördubblar fristen.

– Det är inte rimligt att vi förlorar den här kompetensen, säger Ardalan Shekarabi (S).

Bara 1 100 av de 3 000 anställda på Northvolts fabriker i Skellefteå får vara kvar efter beskedet från konkursförvaltaren tidigare i veckan, rapporterar Dagens Arbete.

Många av de anställda kommer från ett land utanför EU och är i Sverige på tillfälliga arbetstillstånd. Enligt gällande regler kan de tvingas att lämna landet om de inte hittar ett jobb inom 90 dagar från att de har sagts upp.

Liknande krav har hörts från exempelvis lokala företrädare i Skellefteå och Centerpartiet, och nu uppmanar även Socialdemokraterna regeringen att tillfälligt förlänga tidsfristen till sex månader.

– För att se till att behålla kompetensen i Sverige och värna svensk tillväxt och jobb, säger partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi.

– Det är inte rimligt att vi förlorar den här kompetensen och att folk tvingas lämna vårt land när de har så mycket kunskap.

”Tar tid att matcha”

Förslaget skulle, enligt Shekarabi, ge företag bättre förutsättningar att hitta rätt personal.

– Vi har företag som skriker efter personal men det tar tid att matcha, säger han.

Socialdemokraterna vill se en behovsprövning av arbetskraftsinvandringen som sker tillsammans med arbetsmarknadens parter.

– Tyvärr går inte regeringen fram med sådana förslag, men vi måste lösa situationen här och nu, säger han och pekar på coronapandemin som exempel på snabba lagstiftningsändringar.

– Om regeringen inte anser att det är möjligt att genomföra ett sådant undantag bör man snabbt komma med andra förslag som får samma effekt i praktiken, säger Ardalan Shekarabi.

”Stora konsekvenser”

Migrationsminister Johan Forssell säger att regeringen är angelägen om att ”behålla eftersökt kompetens” och lyfter bland annat initiativ för jobbmatchning som har tagits från olika aktörer.

– Det finns också möjligheter för arbetskraftsinvandrare som uppnår vissa krav att söka andra tillstånd såväl inifrån som utifrån landet, säger han.

Men att förlänga tidsfristen är inte aktuellt eftersom det, enligt Forssell, får stora konsekvenser för arbetsmarknaden och kräver en lagändring.

– Att bedöma konsekvenserna och ta fram en ny lag tar längre tid än tre månader, säger han.

– Under pandemin gjordes förvisso lagändringar på kort tid. Det rörde dock om en global pandemi som klassades som samhällsfarlig.

Det här gäller för person på tillfälligt arbetstillstånd

Om en persons anställning avslutas i förtid genom till exempel uppsägning uppfyller denne inte längre kraven för arbetstillståndet. Däremot har personen möjlighet att stanna kvar i Sverige i tre månader efter sista arbetsdagen för att söka nytt arbete om arbetstillståndet fortfarande är giltigt.

Hittar personen inget nytt arbete inom tidsfristen eller om arbetstillståndet slutar gälla, om ingen annan grund finns för att ha rätt att vistas i Sverige, måste personen lämna landet.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.