Baylan (S) om Amazons satsning: ”Förstår oron”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har lockat Amazon att satsa på Sverige, visar en granskning som Aftonbladet gjort. Nu får de kritik för att ha fjäskat för it-jättarna.

– Regeringen argumenterar för investeringar i vårt land, säger Ibrahim Baylan (S) i SVT:s Morgonstudion.

Den amerikanska e-handelsjätten Amazon är på väg till Sverige. Företaget har påbörjat lanseringen av en svensk sajt samt etableringen av ett 15 000 kvadratmeter stort lager i Eskilstuna.

En granskning som Aftonbladet gjort visar att regeringen påbörjade kontakten med Amazon redan 2017. Sedan dess har man hållit tät kontakt med företaget, som utlovats bidrag och skattelättnader.

Tidningens granskning visar även att Amazon vid ett tillfälle fick vara med och utforma inrikesminister Mikael Dambergs citat inför en reklamkampanj.

”Skapar jobb och välfärd”

Regeringen har fått kritik både från höger och vänster för att ha fjäskat för företaget, något näringsminister Ibrahim Baylan inte tycker att man gjort.

– Det gör vi varken för dem eller för någon annan. Däremot argumenterar regeringen för investeringar i vårt land. Det skapar jobb, utveckling och välfärd, säger Ibrahim Baylan i SVT Morgonstudion.

I Tyskland står Amazon idag för 40 procent av all e-handel – och i USA nästan hälften. Utvecklingen oroar svenska småföretagare som fruktar att Amazon ska knuffa bort dem från marknaden.

– Jag har full förståelse för den oron, särskilt under en pandemi där vi sett att digitaliseringen gått snabbare än tidigare och traditionella affärsmodeller har haft det svårt, säger Ibrahim Baylan.

– Men att tro att hålla kvar vid det gamla sättet eller genom att utesluta vissa tekniker eller bolag tror jag inte är framgångsrikt.

Se en del av intervjun med Ibrahim Baylan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.