Foto: Scanpix

Bedragare köper dyra varor i andras namn

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utreder ett stort antal bedrägerier, där dyra varor beställs på internet i någon annans namn och levereras via budtransport. Varorna köps på kredit och en bedragare tar emot varan.

Polisen menar att transportbranschen bara behöver begära legitimation, för att undvika bedrägerierna.

Allt fler varor handlas på nätet av både företag och privatpersoner och får sen varan hemkörd av någon av de transportföretag som finns.

Men för polisen har det hela blivit ett stort problem, eftersom bedragare köper dyra varor i andras namn på kreditköp.

Och det fungerar tyvärr eftersom de transportföretag som kör ut varorna, sällan kräver någon legitimation av den som tar emot varan.

– Bedragaren möter upp budbilen på gatan och det finns inget identitetskrav från speditörens sida, vem som helst kan ta emot det  säger Jan Olsson, vid polisens bedrägerisamordning i Stockholm till SVT Nyheter.

– Det är oftast också telefon eller sms-avisering, så bedragaren har en kontantkortstelefon och har lämnat det numret, men det finns ingen kontroll om det är rätt telefon heller.

Dyra varor

Varorna beställs ibland till ”rätt” adress som företaget eller privatpersonen har, men ibland ger bedragarna även en helt annan leveransadress, men någon kontroll görs inte då heller. Varan bara levereras.

– Det är inte bara tv-apparater och datorer, det handlar om bubbelpooler och byggvaror som räcker till att bygga ett halvt hus, säger Jan Olsson. Vid ett tillfälle levererades en bubbelpool till ett industriområde i Stockholm. Företagets adress ligger på en helt annan adress, men bedragaren hade satt upp en egengjord skylt på ett stängsel och speditören lämnade av poolen där. Jag har verkligen ingen förståelse alls för den dåliga kontrollen, säger Jan Olsson.

Hundratals bedrägerier bara i Stockholmsområdet

Bara i Stockholm utreder polisen ett hundratal bedrägerier av den här typen. Vid varje tillfälle har varor för ett värde av 10.000 till 100.000 kronor levererats. Polisen anser att bedrägerierna sker helt i onödan, eftersom det skulle vara enkelt för transportbranschen att göra en id-kontroll.

Tommy Pilarp är förbundsjurist, på branschorganisationen Transportindustriförbundet och han säger:

– Vi måste alltid se över våra rutiner och vi välkomnar att tala med polisen och med våra medlemmar, för att förbättra våra rutiner, ge oss bara mer uppgifter så ska vi se över det hela.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.