FN:s barnrättskommitté har riktat skarp kritik mot Sverige för brister i arbetet med barns rättigheter. I en rapport från 2023 lyfts flera problem, bland annat svårigheter för barn att få psykiatrisk vård, våld och övergrepp inom SiS, diskriminering och rasism mot barn samt brister i skyddet för barn på flykt eller de som utnyttjas i kriminalitet.
En återkommande kritik handlar om att svenska myndigheter inte väger in hur barn påverkas, i tillräcklig utsträckning.
Ett av de kritiserade områdena gäller respekten för barns rätt att uttrycka sina åsikter. FN konstaterar att barn i Sverige sällan blir systematiskt hörda i beslut som påverkar deras liv, till exempel inom socialtjänsten.
Syskonen från Söderhamn hördes inte
Ett uppmärksammat fall gäller de tre syskonen från Söderhamn, som enligt ett beslut från kommunens socialnämnd ska flyttas till ett nytt familjehem mot sin vilja. Barnen tillfrågades inte innan beslutet, och deras åsikter har därmed inte tagits i beaktning.
Advokat Lena Helsingen, som företräder syskonen, har lyckats få en tillfällig inhibition, ett akutstopp för flytten.
– Barnen har rätt att bli hörda och att deras åsikter vägs in i beslut som påverkar deras liv, säger barnens familjehemsmamma Anna.
Syskonens fall ska prövas i förvaltningsrätten i Falun nästa vecka.
Regeringen utreder
FN:s barnrättskommitté uppmanar Sverige att lagstifta att barn alltid får uttrycka sina åsikter i beslut som rör deras liv – oavsett om det handlar om vårdnad, boende, migration eller sociala tjänster. Utan krav på samtycke från föräldrar eller vårdnadshavare.
Mot bakgrund av kritiken beslutar nu regeringen att låta Statskontoret utreda och analysera regeringens arbete med barns rättigheter. Målet är att stärka effektiviteten och säkerställa att barns röster hörs på alla nivåer.
– Det finns inga som är mer experter på barns liv än barnen själva. Vi har tagit steg framåt, men eftersom den nya strategin inte är utvärderad vet vi inte hur långt vi har kommit, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).
SVT har sökt Söderhamns kommuns socialtjänst som inte vill kommentera, men som tidigare svarat att man känner sig trygga i att ärenden handläggs på ett sätt som är förenligt med de krav som ställs i lag och andra föreskrifter.