Foto: Janerik Henriksson/TT

Bekräftat: Ving säger upp 175 svenska anställda

Uppdaterad
Publicerad

Vings flygbolag Sunclass Airlines, som ägs av Nordic Leisure Travel Group, bekräftar att de säger upp 175 svenska anställda.

Detta efter att förhandlingar med svensk kabinpersonal om lönereduktioner strandat.

Sunclass airlines och fackförbundet Unionen har förhandlat om flygbolagets krav på lönesänkningar för anställda, något facket inte har gått med på.

Nu bekräftar Sunclass airlines att de säger upp samtliga svenska kabinanställda, totalt rör det sig om 175 personer.

– Nio av tio fackförbund har sagt ja. Det enda facket som har sagt nej är Unionen som har alla svenska kabinanställda, säger Lisbeth Nedergaard, kommunikationschef på Sunclass Airlines.

”Tvungna att avsluta förhandlingarna”

De anställda har fått informationen om uppsägningarna under dagen i dag.

Enligt Sunclass airlines stod 98 procent av de fackanslutna svenska kabinanställda bakom förslaget om lönesänkningar.

– Men facket Unionen kräver enstämmighet, vi blev därför tvungna att avsluta förhandlingarna, säger Lisbeth Nedergaard.

Unionen: Var beredda att förhandla

Unionen var beredda att förhandla om andra villkor än lönesänkningar, men har inte fått gehör från flygbolaget, säger fackförbundets pressekreterare Johanna Gréen.

– Att gå ner i lön kan ge allvarliga konsekvenser om man blir arbetslös. Det påverkar a-kassan, pensionen och den sjukpenningsgrundande inkomsten. Går man ner i lön blir villkoren för medlemmarna väldigt dåliga, om det visar sig att företaget ändå tvingas göra sig av med personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.