Hör Sveriges vaccinsamordnare förklara varför det är oroande med vaccinationsmotståndet i Europa. Foto: Johan Nilsson/TT, SVT

Bergström: Vaccinmotståndet i Europa kan vara en fara för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i Europa finns ett stort vaccinmotstånd – något som på sikt kan innebära en fara för oss i Sverige, enligt Sveriges vaccinsamordnare Rickard Bergström.

– Det här är inte bra och mycket oroväckande, säger han i SVT:s Aktuellt.

I Sverige har nu 61 procent av befolkningen fått minst en dos vaccin mot covid-19. Men i flera länder är vaccinmotståndet stort, i till exempel Bulgarien är det bara 15 procent som har fått första dosen, trots intensivt kampanjande från myndigheterna.

Sveriges vaccinsamordnare Rickard Bergström ser mycket allvarligt på situationen.

- Det beror på en kombination av en allmän misstro till myndigheter och konspirationsteorier. Det här är inte bra och mycket oroväckande, säger han i Aktuellt.

Försök med erbjudanden

På andra håll i Europa försöker man nu på olika sätt öka vaccinationsviljan – i Tyskland bjuds man på öl och i Frankrike införs krav på vaccinpass för att få gå på restaurang. Nu pågår en svensk studie som ska undersöka om fler vill vaccinera sig om de erbjuds 200 kronor i ersättning, vilket SR Ekot tidigare har rapporterat.

”Inte alls bra”

Hur kommer det att påverka oss i Sverige att vaccinationsgraden är låg i andra länder, i till exempel Östeuropa?

– På kort sikt får vi en fördel, för att vi får fler doser. Men det är en kortvarig glädje. Vi kan drabbas av det här, för vi har många som reser hit, till exempel lastbilschaufförer och turister, och vi får hit virus. Så länge det pågår aktiv smittspridning, framförallt i vår närhet, så är det en fara för oss, det är inte alls bra det som händer just nu, säger Rickard Bergström i Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.